Ha növénybarátként követni szeretnéd a legújabb trendet.

Az alábbiak kiválóan bizonyítják, miért nyer teret egyre több otthonban a japán eredetű kokedama, azaz a mohával borított földlabda. Nyilvánvaló, hogy a kokedama többről szól, mint egy maréknyi moháról.

A legújabb lakberendezés trendekhez sorolható kokedama egyszerűen imádni való. Arra kényszeríti a trendcsinálókat, hogy a hagyományos virágcseréptől mint designelemtől elszakadva újragondolják, újraálmodják azt, hogyan lehet a természetet becsempészni a négy fal közé. Ezt a saját kezűleg is elkészíthető zöld csodát zsinórra fűzhetjük, lelógathatjuk a mennyezetről, kiakaszthatjuk az ablakba, általában elhelyezhetjük a lakás bármely olyan pontján, ahol szükségét érezzük ennek az elegáns, élő kiegészítőnek.

Lássuk, mit tegyen az, aki kedvet kapott ahhoz, hogy saját kokedamája legyen! Ha megszületett bennünk az elhatározás, mindenekelőtt szükségünk lesz tőzegmohára, bonsai-oknak való földkeverékre, mohára, valamint a tetszésünk szerint összeválogatott pozsgásokra vagy más szobanövényekre. Mindezt kötözőzsinór fogja egyben tartani. A legjobb az egészben, hogy nincs két egyforma kokedama, azaz a lehetőségek száma végtelen, egészen nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, miközben alkotunk. De még mielőtt nekiállnánk, fontoljuk meg az alábbi 7 érvet a kokedama mellett, amelyek remélhetően mindenkire inspirálóan fognak hatni!

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg

1. Egyszerű, mutatós

A kokedama azt bizonyítja, hogy van, amikor a klasszikus, letisztult formák követése a legjobb megoldás. Bár a kokedamát minden további nélkül feldobhatjuk különböző színes növényekkel és díszekkel, kiegészítőkkel, meglehet, kezdőként akkor járunk a legjobban, ha a legegyszerűbb designhoz ragaszkodunk. Ugyanis még a legszerényebb kokedama is remekül mutat méltó környezetben, például egy méretes étkezőasztal vagy előszobatükör fölött.

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg

2. Annyira bájos, hogy keretbe kellene foglalni

Egy natúr fakerettel körülvett kokedama olyan hatást kelt, mint egy többdimenziós grafika. Nagyszerű módja annak, hogy nyűgözzük le vendégeinket. És mindezt úgy valósíthatjuk meg, hogy nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk.

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg

3. A kokedama kitűnik a többi növény közül

A megfelelő fényviszonyok között tartva hosszú időn keresztül élvezhetjük a kokedama látványát. Ráadásul felfüggesztve még a legminimálisabb helyet sem vesz el a lakásból.

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg

4. Tegyük színesebbé virágokkal

Nincs olyan szabály, amely kimondaná, hogy csakis zöld színű kokedama létezhet. A színes virágok vidám, üde hangulatot árasztanak. Essen az eső, fújjon a szél, a virágok melegséggel töltik el a szívünket.

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg

5. Gömbbé formált pozsgások

Bár kétségtelenül bonyolultabb egy pozsgásokból álló kokedama elkészítése, megéri a fáradságot. Ne hagyjuk, hogy eltántorítson bennünket a feladat összetettsége. Az biztos, hogy sok-sok virágkötő tűre és nem kevesebb türelemre lesz szükségünk ahhoz, hogy tökéletes alkotás születhessen a kezeink között. Olyan helyet válasszunk az elkészült műnek, ahol a legtöbben láthatják.

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg

6. Minél több van belőle, annál jobb

Ha sikerült elkészítenünk életünk első kokedamáját, miért állnánk meg itt? Ráadásul nem kötelező egyedül dolgoznunk: vállalkozó kedvű családtagjainkat, a gyerekeket is vonjuk be a mókába.

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg

7. Legyünk kreatívak a növények kiválasztásában

Minél különlegesebb növényt választunk kiegészítőnek, annál egyedibb lesz a kokedamánk.

Fotó: flickr.com / Gergely Hideg