Ezzel szeretnék motiválni az embereket, hogy a meglévő hibás készülékeiket javíttassák, ahelyett hogy mindig újat vennének.

2020. szeptember 21-től 100 euróig, azaz nagyjából 36 ezer forint összegig vállalja át a háztartási gépek javítási költségének felét az osztrák főváros. Ehhez a bécsieknek csupán le kell tölteniük egy kupont, majd kiválasztani a programban résztvevő cégek közül azt, amelyik a segítségükre lehet, a szervizelésnél pedig beválthatják az utalványt. Erre a célra 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el a városvezetés.

A remek kezdeményezés sokat tesz a környezetvédelemért, továbbá a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szolgáltatókat is támogatja. A háztartási gépek életének meghosszabbítása, legyen az mosógép, hűtőszekrény vagy akár egy kenyérpirító, csökkenti a bolygóra nehezedő nyomást és károsanyag-kibocsátást. De nem csak a konyhában található kis- és nagygépekre vonatkozik a támogatás, hiszen a szabóságtól a telefonszervizig számos javítást ellátó cég csatlakozott a programhoz.

Bár a fogyasztói társadalomban minden azt súgja, hogy azonnal dobjuk ki az elromlott készülékeket és vegyünk helyettük másikat, mégis megfontolandó a meglévő tárgyaink felújítása. Persze van, amit már nem lehet vagy nem érdemes megmenteni, de még így is sokkal több minden javítható, mint gondolnánk. Ha ezt az önkormányzat még segíti is, az külön öröm. Ezt a mintát más helyeken is bevezethetnék!

Forrás: Die Umwelt Beratung, Stadt Wien