Egy jól felszerelt kamra maga a tárolási álom: sorakoznak a befőttek, lisztek, konzervek, és mindig tudjuk, mi hol van. De mi van akkor, ha nincs külön kamrahelyiségünk? Semmi pánik – egy kis tervezéssel, okos tárolási megoldásokkal és néhány szagtalanító trükkel a konyhaszekrény is felér egy mini kamrával.
A legfontosabb: látni, mi van
Ha a kamra helyett szekrényt használunk, még fontosabb, hogy átlátható legyen a rendszer. Használjunk átlátszó dobozokat, feliratozott üvegeket, fiókrendezőket. Minél több dolog van szem előtt, annál kisebb az esélye, hogy valami elfelejtve hátracsúszik és megromlik.
Tipp: szerezz be címkézőgépet vagy írj alkoholos filccel az üvegek fedelére – így még a tetejéről is látni, mi micsoda.
Szagok? El a konyhádból!
A szekrényben tárolt hagyma, fokhagyma vagy fűszerek könnyen beillatosíthatják a környezetet – nem mindig kellemesen.
- A szódabikarbóna vagy kávézacc remek természetes szagelnyelő.
- Lezárható üvegekbe vagy kerámia edényekbe érdemes pakolni az erőteljes illatú alapanyagokat.
- Egy-egy levendulazsák vagy citromhéj pedig finoman frissítheti a szekrényt belülről.
A molyok réme: légmentes tárolás
A liszt, rizs, zabpehely vagy dió könnyen vonzza a konyhai molyokat. Ennek megelőzésére kulcsfontosságú a jól záródó, légmentes tároló:
- válassz csatos üveget, csavaros tetejű befőttesüveget vagy szilikonos záródású műanyagtárolót,
- ne tartsd a papírzacskóban az élelmiszert – bontás után azonnal át kell tölteni,
- fűszerek közé mehet babérlevél vagy szegfűszeg – természetes molyriasztóként működnek.
A kamra alternatívái – hol lehet még tárolni?
- Magas felső szekrények: ritkábban használt alapanyagokat ide érdemes pakolni.
- Zárható fiókos komód: akár a nappaliban vagy előszobában is lehet egy „tartalékraktár”.
- Gurulós kocsi vagy polc: jól jön, ha gyakran főzöl, és rugalmas tárolási megoldást keresel.
- Ágy alatti rekeszek, padláshoz hasonló szekrényrészek: itt inkább tartós, zárt csomagolású élelmiszert tartsunk (pl. liszt, rizs, konzerv).
Tartsd karban a mini kamrád!
Bármilyen kis helyen is tárolsz, időnként nézd át a készleteidet:
- lejárt szavatosságú termékeket dobd ki,
- amit régóta nem használtál, azt add oda másnak,
- mindig pakolj előre a régiből, az új menjen hátra.
Ha kicsi a hely, a rendszeresség és az átláthatóság a túlélés kulcsa. Egy jól működő „kamraszekrény” nemcsak praktikus, hanem élmény is – főleg, ha minden friss, illatos, molymentes és kéznél van.
Szóval nincs kamra? Nem baj! A kreativitásod úgyis nagyobb, mint egy 2 négyzetméteres helyiség.