A farmer az egyik legstrapabíróbb, legsokoldalúbb ruhadarabunk, amit sokan évekig hordanak – szinte minden nap. De hogyan érdemes tisztítani? A gyártók szerint minél ritkábban, a nagymama szerint meg minden viselés után. Akkor most hogy is van ez?
A nagy denim-dilemma
Egy jó farmernadrág nem egy eldobható nejlonzacskó. Ideális esetben évekig a hű társad marad – ha közben nem mosod halálra. A túl gyakori mosás nemcsak a színét fakítja ki, de a szálakat is meggyengíti. Szóval ha nem árad belőle olyan buké, hogy a metrón mindenki érzékenyen felszisszen, akkor talán még bírja egy darabig.

Mosás mérlegelve
Ha eljön a nagy nap, ne dönts heves felindulásból. Fordítsd ki a nadrágot, gombold be, cipzározd fel, és lehetőleg hideg vízben, kímélő programon mosd. Még jobb, ha kézzel: áztasd be kevés mosószeres vízbe, óvatosan nyomkodd át, majd öblítsd. Nem kell dörzsölni – ő nem a kádfal.
Szárítsd stílusosan
Kerüld a szárítógépet, ha jóban akarsz maradni a farmereddel. A forró levegő nem a barátja. Inkább akaszd fel száradni, lehetőleg fűtéstől, radiátortól távol. Napon sem érdemes hagyni, mert kifakulhat.


Extra trükk: fagyasztás
Igen, van, aki fagyasztja a farmerját, hogy eltüntesse a szagokat. Ez nem helyettesíti a mosást, de segít kitolni a következő mosás idejét. Csak tedd zacsiba, majd be a fagyasztóba egy éjszakára. Baktériumok: lefagynak, maradnak.
Hallgass a nadrágodra
A farmer nem porcelán, de nem is páncél. Figyelj rá: ha szennyezett, mosd ki; ha csak egy kis gyűrődés van rajta, vasalóval vagy gőzzel felfrissítheted. De ne kínozd feleslegesen.

Egy okosan tisztított farmer sokáig marad hű társad – nemcsak a divatban, hanem az önazonosságban is.