A decembernek saját illata van. A frissen sült mézeskalácsé, a fenyőfa gyantás aromája, a narancshéj szisszenése… és persze a radiátor fölött lassan párolgó “valamié”, amit valaki jó szándékkal oda tett, hogy majd „jó illat lesz tőle”.

Az otthonokban ilyenkor különösen érzékenyek vagyunk a szagokra: a vendégek előtt nem szeretnénk, ha a lakás felidézné a tegnapi hagymás csirkét, a kutya nedves kabátjának illatát vagy azt a titokzatos aromát, ami a radiátor mögül jön, és amelyet mindenki ismer, de senki nem vállal magára. Ezért született meg a nagy decemberi szagtalanító-teszt: mi működik tényleg, mi csak legenda, és mi az, amit jobb elfelejteni, mielőtt az egész lakás egy kémiai kísérlet melléktermékéhez kezd hasonlítani.

Működik: a szódabikarbóna – a csendes hős

A szódabikarbóna úgy köti meg a szagokat, mintha ez lenne az életfeladata. Nem elfedi őket, hanem valóban semlegesíti, ráadásul úgy teszi mindezt, hogy nem próbál közben citrusillatot hazudni oda, ahol valójában nincs. Kémiailag egyszerű: a savas jellegű szagmolekulákat semlegesíti. Leteszed egy tálkába, otthagyod, és olyan, mintha egy miniatűr, láthatatlan légtisztító ügynök dolgozna nálad.

decemberi szagtalanito teszt 2
A nagy decemberi szagtalanító-teszt

Részben működik: a narancs–szegfűszeg kombináció

Klasszikus karácsonyi illat, és egy ideig tényleg képes elnyomni a kellemetlen szagokat. A kérdés csak az, hogy mennyi ideig. A természetes illóanyagok néhány órán belül elpárolognak, és ha a háttérben erős szagforrás van (például hűtőszagot kapott hagyma vagy a radiátoron száradó zokni), a narancs labdába sem rúg. De esztétikailag verhetetlen.

decemberi szagtalanito teszt
A nagy decemberi szagtalanító-teszt

Nem működik: az ecetes tál a radiátoron – és még veszélyes is lehet

Sokan gondolják, hogy ha az ecet jó vízkőre, akkor biztos jó a levegő frissítésére is. Az alapgondolat érthető, de a megoldás… nos, kémiailag problémás. Amikor az ecet felmelegszik, gyorsabban párolog, így a levegő nagy mennyiségben telítődik ecetsav-gőzzel. Ettől nem „friss lesz az illat”, hanem olyan, mintha a lakást egy nagy adag savanyúság lélegezte volna be.

A forró ecetsav gőzei ráadásul irritálhatják a légutakat, a szemet, és bár nem mérgezőek, kényelmetlenül erős hatást fejtenek ki. A radiátor felett párolgó ecetes tál tehát nem szagtalanít, hanem szétterít egy erős, csípős szagot az egész helyiségben. A legrosszabb rész: a textíliák is átveszik.

Miért olyan kritikus ez decemberben?

Mert ilyenkor zártabbak az ablakok, szárazabb a levegő, és minden illat tovább marad a térben. A rossz megoldás így nemcsak hatástalan, hanem sokszorosítja a problémát.

decemberi szagtalanito teszt 3
A nagy decemberi szagtalanító-teszt

De akkor mi a jó megoldás?

A szagtalanításnak három alapelve van: megszüntetni a forrást, megkötni a maradékot és pótolni egy kellemes, természetes illattal. A decemberi nagy szagkezelő aranyhármasa így néz ki: – szódabikarbóna a semlegesítéshez, – alapos szellőztetés (akkor is, ha hideg van), – természetes, mérsékelt illatok forrástól távol.

A karácsonyi lakás akkor illatos igazán, ha nem akarjuk túlságosan „megcsinálni”. A jó illat a friss levegő, a sütemény, a fenyő és az otthon hangulata – és egyikhez sem kell ecetet párologtatni a radiátoron. Az ünnep varázsa úgyis bejárja a lakást – kár lenne elnyomni egy savanyú felhővel.