Eggyé válás.

Mint egy álom, olyan szép az erdő közepén található, különleges ’Circle Wood’ (Körfa) nevű lakóház. A privát otthon Lengyelországban, Izabelin mellett található. Az elegáns laknak köralakú szintjéről lélegzetelállító panoráma tárul elénk a körülölelő fenyőerdőre.

A tervezőnek a fák és az erdők adtak inspirációt, a fatörzs alapján tervezte köralakúra az épületet. Saját bevallása szerint a házra úgy gondolt, mint a törzs egy darabjára.

Przemyslaw Olczyk, a Mobius Architekci alapítója szerint az alaprajzzal sikerült áttörni a határokat és különleges ablakot nyitni a természetre. Olyan érzés itt lenni, mintha folyamatosan a fák között sétálnánk. A szabadság és az intimitás egyszerre kap helyet az épületben.

A természettel való kapcsolatot a tervező a hatalmas üvegablakok segítségével hangsúlyozta. Ezek az erdőre néznek és olyan közel hozzák a környező növényzetet, hogy szinte eggyé olvadnak vele az itt élők.

A Circle Wood nem csak egy olyan hely, ahol a természetet kémlelhetjük, de maga is szeretne az erdő részévé válni. A faanyag okumé, egy Nyugat-Afrikából származó fa, amely jól illik a fenyő kérgéhez. A házat körbevevő tűlevelűek szinte egybeolvadnak a lakkal, némelyik a tetőt súrolja, más a kertbe nyúlik be.

A belső terek kicsit olyanok, mintha egy művészeti galériában járnánk. A megrendelők különleges környezetre vágytak, mivel szerették volna a saját műtárgy kollekciójukat kiállítani. Az ablakokon beömlő rengeteg fény és az egyedi spirális lépcső teszi teljessé a képet.

Forrás: mymodernmet.com, képek: Pawel Ulatowski