Ha hiszel a varázslatok erejében, szereted a misztériumokat, magadat pedig spirituális embernek tartod, itt a legjobb alkalom, hogy mindezt a kertedben is érvényre juttasd!

Akinek a tervei megvalósításához esetleg nem áll rendelkezésre egy tágas kert, de van erkélye, ahol elfér néhány virágcserép, annak is érdemes tovább olvasnia.

A boszorkánykert előkészítése

A kert az egyik legjobb kiindulópont, ha közel szeretnénk kerülni a természethez és a javunkra szeretnénk fordítani a természet és a növények gyógyító erejét. A szabad ég alatt eltöltött idő segít abban, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. Ehhez pedig tökéletes környezet egy szépen kialakított boszorkánykert. De hogy mit kell érteni ez alatt?

Mindenekelőtt gondosan készítsük elő a talajt. Ássuk fel, gereblyézzük el; lehetőség szerint a talaj megművelése során minél kevesebb vegyszerrel dolgozzunk. A növények kiválasztása során pedig részesítsünk előnyben olyan pillangósvirágúakat, mint például a bab, amely egy értékes tápanyaggal, a nitrogénnel gazdagítja a talajt. Célszerű továbbá olyan növényeket választanunk, amelyek nem kényesek és a legtöbb betegséggel szemben ellenállóak, rezisztensek.

A természet ölén: meditációs hely kialakítása

 • A legtermészetközelibb színhely a meditáláshoz egy mohával benőtt, hatalmas szikladarab, amelyre bármikor leülhetünk, ha szükségét érezzük annak, hogy félrevonuljunk.
 • Ezt a helyet vegyük körbe magasra növő növényekből kialakított természetes paravánnal. A növényeket ültethetjük magaságyásba, de akár használaton kívüli itatókba, vályúkba is.
 • A pihenő-, meditálóhelyet tegyük színessé egy kosárnyi levendulával és sarkantyúkavirággal.
 • Pár illatgyertyával tovább fokozhatjuk a rejtek meghittségét.

A boszorkánykert növényeinek kiválasztása

A boszorkánykert növényeit időtlen idők óta különböző illatos gyógy- és fűszernövények, zamatos zöldségek, ehető virágok, no meg természetesen fák alkotják. Nem véletlen, hogy régi mondák ezrei bővelkednek az éjféli hold fényénél varászerejű növényeket gyűjtő boszorkányokról vagy fákkal történő diskurzusokról szóló történetekben. A gyógyhatású növények adják tehát a boszorkánykert fő fókuszpontjait. Bár szigorú szabály nincsen arra vonatkozóan, milyen növények illenek egy boszorkánykertbe, az alábbi listában bizonyára mindenki megtalálja a maga kedvencét.

1. Rozmaring

A rozmaring kedveli a napsütést, kevés vízzel is beéri, ráadásul cserépben, virágládában is kitűnően nevelhető. Bár viszonylag igénytelen növény, ha módunk van rá, ne ültessük árnyékba, vizenyős talajba, különben csak sínylődni fog. A fehér mágiában gyakran alkalmazzák a szeretet és a gyógyulás érzésének kiváltására. Mint gyógynövény számos jó tulajdonsággal rendelkezik, ezekről részletesebben itt olvashatunk:

2. Körömvirág

A reményt és optimizmust szimbolizáló egynyári körömvirág könnyen termeszthető magról. Virágai nem csupán bájosak, de ehetőek is. Keverhetjük salátákba, megszórhatjuk a szirmokkal a kuszkuszt, de természetes ételszínezéknek is kiváló. Továbbá, ha minden igaz, a meditálóhelyen elhelyezve – a levendulával egyetemben – segít legyőzni a negatív energiákat.

3. Bazsalikom

A bazsalikom népszerű konyhai fűszernövényünk, amelyet gyógyhatásaiért, valamint a neki tulajdonított mágikus erejéért is sokan kedvelnek. Könnyen termeszthető, nem kíván erő feletti gondoskodást sem. Illatos, aromás levelekből álló lombja illóolajokban gazdag. A hiedelem szerint szerencsét hoz és jó kedvre derít.

4. Menta

A menta a klasszikus boszorkánykertek örök kedvence. Nem árt azonban vigyáznunk vele! Olyan invazív növényről van szó, amely ha egyszer gyökeret eresztett a kertben, képes igen rövid idő alatt meglepően nagy területen szétterjedni. Ez ellen az egyik megoldás, ha cserepekben vagy balkonládákban neveljük. Állítólag pénzt és szeretetet hoz a házhoz, nem beszélve arról, hogy bizonyos emésztési problémák esetén is jól jöhet. A meditálóhelyen elhelyezve megóv a gonosz szellemektől, a jókat pedig a közelbe csalogatja.

5. Levendula

Az aromaterápia Szent Gráljának tekintett levendula az egyik legfontosabb fűszer- és gyógynövényünk. Ehető virágát gyakran sütik bele különböző ételekbe vagy keverik könnyű, nyári limonádékhoz.

6. Kamilla

A virágzó kamilla gyönyörű talajtakarót alkot, amellyel a boszorkánykertben akár a gyepet is helyettesíthetjük. A kamillatea áldásos hatásait külön nem kell ecsetelnünk, az alábbi cikkekben elolvashatjuk e kivételes gyógynövény részletesebb méltatását:

7. Zsálya

Amellett, hogy számos ünnepi fogás népszerű fűszernövénye, a zsályát számos mágikus tulajdonsággal is felruházták az idők folyamán. Könnyen gondozható, nem igényel gyakori önözést, a kert napos részére ültetve érzi magát a legjobban. Lila színű virágai illatosak. A zsályát évszázadok óta alkalmazzák különböző emésztési és gyulladásos tünetek kezelésére. Sokan úgy tartják, növeli a termékenységet, visszaszorítja a gonosz erőket, de még a kívánságok teljesülését is segíti.

8. Citromfű

A citromfű Ázsiában és Európa mediterrán országaiban őshonos. A legjobban a félárnyékos fekvés felel meg az igényeinek, és a kertészek gyakran azzal a céllal ültetik, hogy a kertbe vonzza a méheket és a pillangókat. Sokak szerint a citromfű elősegíti a nyugodt alvást, továbbá segít a különböző emésztési problémákon is. Továbbá intenzív illata enyhíti a depresszió tüneteit, megnyugtatja a szorongó lelket.

9. Orgona

Úgy tartják, hogy az igen dekoratív, illatos orgonavirágoknak már a látványa is a nyugalom és béke érzetét kelti az emberben, emellett az újrakezdés egyik szimbóluma.

 1. Finom szörpöt főzhetünk az illatos virágú orgonából
 2. Szereted az orgonát? Íme 10 érdekesség, amit talán még nem tudtál!

A boszorkánykert további népszerű növényei:

 • beléndek
 • borsmenta
 • cickafark
 • csalán
 • ebszőlő csucsor
 • fekete nadálytő
 • gyűszűvirág
 • hunyor
 • mák
 • nadragulya
 • pacsuli
 • sarkantyúka
 • sisakvirág

Figyelem! A fenti felsorolásban szereplő növények közül egyesek mérgezőek, ezért csak nézegessük, semmiképp se kóstolgassuk azokat!