Borzalmas körülményeket hagyott maga után a kommunista diktatúra.

Tőlünk nem is olyan messze, Románia fővárosában, Bukarestben (amit a külföldiek gyakran összekevernek Budapesttel) a föld alatt van a pokol egyik bugyra.

Még Ceausescu építtette ki a csatornarendszert, ami a turisták szeme elől elrejtve egy alvilágot rejt. A bejárata egy lyuk a földben. Több ezer árva gyerek nevelkedett ott a rezsim idején, és ma is rengetegen élnek az árnyékban iszonyatos körülmények között.

Az ott élő férfiak, nők, és gyerekek vezetője egy magát Bruce Lee-nak nevező férfi, akinek testét hegek, láncok és lakatok borítják. Ő fogja össze az ottani közösséget, ahol az AIDS, a tbc és a drog az úr. Lejutni csak az ő engedélyével lehet, a Channel4 munkatársai is általa nyertek belépést, hogy megmutathassák a világnak az ott zajló életet.

Több száz számkivetett ember él a föld alatt betegen, akik mind a drogok rabjai. A legtöbben minimum fémfestéket szipuznak, de gyakori, hogy különféle szintetikus szerekkel lövik magukat. Bruce Lee fogadott fia, Nico 12 évesnek tűnik, pedig igazából 17. Ő is AIDS-es és szipuzik.

Az alagútban kialakított helyiségekben néhol képek lógnak a falon, vázák, kerámiák díszítik a szépnek kicsit sem nevezhető otthonokat. Nincs ablak, nincs szellőzés, de legalább fedélt jelent olyan embereknek, akik közül sokuknak semmiféle papírjuk nincs, a rendszerben egyszerűen nem is léteznek.

Ide kerültek mindazok, akiknek nem volt családjuk, akik elszegényedtek, akikről lemondtak. Innen nincs kiút, csak a halálos betegségek és a drogok. Ehhez képest egy roskadozó vályogház vagy egy aprócska panellakás is luxusnak tűnik, ugye?

Forrás: DailyMail