Az újrahasznosítás jegyében.

Kiszolgált gumiabroncsból nem csupán bőven akad, de a hulladékként való elhelyezésük odafigyelést, plusz teendőt igényel. Egyre gyakoribb az az igény, mely szerint ezeket az egyébként még igen masszív tárgyakat kidobás helyett újra kellene hasznosítani.

Somfai Tamásnak épp bútorokra volt szüksége, amikor kapóra jött, hogy korábban már találkozott gumiabroncsból készült tárgyakkal.

“Van egy kis klubhelyiségem, amelybe kerestem odaillő bútorokat. Korábban az interneten láttam gumiabroncsból készült használati tárgyakat. Ezek nagyon tetszettek, ezért kíváncsi voltam, tudok-e készíteni hasonlót. Az első darab elkészítése után beindult a fantáziám. Ezenkívül a környezetvédelem, az újrahasznosítás gondolata is motivált.

Elkészítésükhöz elsősorban használt autógumira, motorgumira van szükség. De készítettem asztalt fűnyírótraktor- és robogógumiból is. A gumikat csavarokkal rögzítem. A gumimoci kormányát egy rossz bicikliről szereltem le. Az előkészítéshez és rögzítéshez kéziszerszámokat (olfakés, fúrógép, behajtófej, csillagkulcs stb.) használok.

Készítés közben használni kell a védőeszközöket (kesztyű, szemüveg) a sérülések megelőzése érdekében.

Nagyon fontos a biztonsági és az ergonómiai szempont, hogy az ülő- és hátfelületből ne lógjon ki csavarvég vagy megmaradt gumiszél. Kényes kritérium a kényelem is, hogy a páros elemek szimmetrikusan, egyformán legyenek felszerelve.

Az elkészítési idő függ a gumibútor nagyságától, átlagosan 2-5 óra.

A költség pedig egy-egy darab esetében kb. 4-5 ezer forint.

Az újragondolt, újrahasznosított tárgyak készítése sajnos némi anyagi ráfordítást jelent, de ez feledésbe merül, amikor megvalósul, amit elterveztem. Nem szólva a sikerről, a rengeteg dicséretről. Egyébként pedig mint hobbi teljesen kikapcsol, ellazít. Javítja a kreativitást, az önbizalmat. Szóval nekem ez egy boldogságszérum.”