Akkor is, ha nem mindig minden a tervek szerint alakul.

Az ördög a részletekben rejlik. Ha házfelújításra adjuk a fejünket, először is mentálisan kell felkészülni rá. Bár az eredmény motiváló, mégis hosszú út vezet a célig, ami sokszor nehézségekkel és buktatókkal van tele.

Az első, amit fontos átgondolni, hogy tulajdonképpen mit kell megjavítani, átalakítani. Csak egy tisztasági festésről van szó vagy falat is kell bontani? Érinti a burkolatokat, csővezetékeket, villamoshálózatot, tetőt? Mennyire nagy munka lesz mindaz, ami terveink között szerepel?

A második lépés kitalálni, hogy mekkora összeget tudunk rászánni. Persze lehetnek pluszban és mínuszban (javarészt inkább pluszban) is eltérések a végösszeget illetően, de fontos a büdzsé. Ne állj ott a felújítás közepén félkész házzal és üres pénztárcával!

Ha megvan, hogy mit és mennyiért kéne megoldanunk, jöhetnek az apró részletek. Mit tudunk magunk megcsinálni és mihez kell szakember? Utána elindulhat a szervezés, ami szintén nem könnyű feladat, mert manapság elég nehéz jó szakembert találni hamar.

Ehhez kapcsolódik a következő markáns pont, mégpedig az időbeosztás. Főként az egymásra épülő feladatoknál van jelentősége, de nem kihagyhatóak a számításból a száradási idők és egyéb ‘apróságok’, amik könnyen lemaradnak a listáról.

Érdemes egészében is látni az eredményt a lelki szemeink előtt mielőtt belevágnánk, mert sokszor tényleg apróságokon csúsznak el dolgok. A “színmintán jól mutatott ez a szín, a padlóhoz mégsem megy” típusú hibák elkerülhetőek, ha elég előrelátóak vagyunk.

Aki már a filmek hátterében is a burkolatokat nézi, tudja, hogy mennyire megterhelő is egy felújítás, de megéri, mert az eredményt kárpótol majd minden fáradozásért.