Játékos megújulás.

Nem is olyan nagyon rég szinte nem volt olyan háztartás, ahol ne használtak volna hokedlit. Voltak egyszerű ülőalkalmatosságok köztük és voltak olyanok, amelyeknek lapja alatt kis tároló volt található. Szabóné Lukács Teréz újragondolt és felújított egyet, melyet kisunokájának szán ajándékba. A hokedliből lett sakkasztal megújulása lépésről lépésre:

Hanna unokám szeret sakkozni, ezért az ő születésnapjára készítettem el az asztalkát.
Szerettem volna egy szívhez szóló emléket adni,ezért a fiók hátuljára személyes kis üzenetet festettem. Bízom benne, hogy így tovább él a múlt.

Egy webáruház oldalán láttam, hogy sakktábla stencilt is árulnak. Gondoltam, ezt én magam is el tudom készíteni sablon nélkül. Így új funkciót adtam egy régi hokedlinak. A szüleim még ilyenben tartották a cipőpucoló keféket és a cipőkrémeket.

Folyékony fára, csiszológépre, stencil mintára, 4 cm-es maszkolószalagra, ecsetre és vizes bázisú selyemfényű lakkra volt szükség. Fekete táblafestéket és fehér krétafestéket is használtam a festéshez.

Először szalagcsiszolóval eltávolítottam a régi festékréteget, egészen a fáig. Sok helyen repedt vagy hiányos volt a hokedli, ezért folyékony fával tüntettem el a repedéseket vagy pótoltam a hiányzó részeket. Száradás után újból átcsiszoltam.

A díszítést a fiókkal kezdtem. Az új fogantyúnak furatokat készítettem, majd a stencil sablont maszkoló szalaggal felerősítettem. A folyékony fával bevontam a mintát és spaklival elhúztam, ügyelve arra hogy elég glett anyag maradjon a sablonon, mert ezáltal lett kissé dombornyomásos a felület. Krétafestékkel kívül és belül is fehérre festettem. A fiók belső része stencil sablon segítségével készült.A hátoldalra is stencilezve lett a minta. A betűket felrajzoltam és vékony ecsettel festettem fel.

Majd a szék többi részét fekete táblafestékkel két rétegben kentem. Az első réteg után csiszoltam. A lábakra fehér “zoknikat” és monogramot festettem. A tetejére maszkoló szalaggal feljelöltem a kockák helyét és feketére festettem. Száradás után ellentétesen ragasztottam fel a szalagot, így alakult ki a sakktábla mintája. A szegélyt vékony ecsettel vittem fel. Az egész asztalkát lakkal zártam, hogy tartós maradjon.

Mivel kezdő vagyok és most tanulom én is a festékek helyes használatát, egy jó tanács azoknak, akik esetleg úgy döntenek, hogy elkészítik ezt az asztalkát. Én a krétafestéket már régen ki szerettem volna próbálni, ezért tűnt elsőre jó választásnak. De nem tapadt meg rajta a táblafesték, mivel poros maga a felülete a krétafestéknek. Én azzal folytattam végül  a munkát, de másnak azt javaslom, inkább fehér vizes bázisú zománcfestéket használjon.

Esténként készítettem, és az előbb említett hibák miatt vissza is kellett csiszolnom, így két hét alatt készült el. De most a meglévő tapasztalatok megszerzése után négy nap alatt is el tudnám készíteni, a megfelelő száradási idők betartásával.

Mivel nagy részben már meglévő anyagokkal dolgoztam, ezért nehéz megmondani, hogy összességében mennyibe került. Azért végeztem egy számítást, hogy válaszolni tudjak erre a kérdésre. Ha az egy sakkasztalra vetített anyagokat számítom, akkor kb. 3 000-4 000 Ft.
Viszont ha mindent meg kell venni hozzá, az 15-20 000 Ft-ra rúg, természetesen ebben a csiszológép ára nincs benne.

Számomra fontos a múlt tárgyainak megőrzése, akár új funkciót adva nekik. Hisz ezek a bútorok már bizonyítottak. Szép formájú, fából készült, sok funkciót ellátó darabok. És nekem személy szerint szimbólumai egy olyan kornak, amikor megbecsülték a tárgyaikat az emberek, ezért szeretettel díszítették és hosszú életűre gyártották őket. Szerencsére egyre többen vagyunk azok, akiknek felcsillan a szeme egy kidobott hokedli láttán, és azonnal alkotni akar belőle valamit.
Remélem, sokaknak hoztam meg a kedvet az alkotáshoz.