Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás,  ez a közös otthonunk megmentésére irányuló cselekvésre is igaz.

A környezetvédelem közös ügyünk, ha mindenki egy kicsit is hozzátesz, akkor segíthetünk magunkon, egymáson és a Földön, ahol élünk. Ehhez nem kell feltétlen nagy dolgokra gondolni, nem kell egyből mezítláb, banánszoknyában élni a mindennapjainkat, elég apró változtatásokat bevezetnünk a hétköznapokba, hogy hozzátegyünk a közös célhoz. Mivel érdemes kezdeni?

Használj vászonszatyrot!

Ha nem kérsz minden alkalommal új műanyagszatyrot, hanem a jól bevált varrottat használod többször, már csökkented termelődő hulladékmennyiséget. Évente több mint 300 millió tonna műanyagot állítanak elő, aminek elég nagy része óceánokban köt ki végül, de a műanyag gyártása, szállítása és újrafeldolgozása is sok károsanyag-kibocsájtással jár. A vászontáskák moshatóak, praktikusak, és nem mellesleg mutatósabbak is.

Hasznosíts újra!

Sok minden található a fölösleges dolgaink és a hulladékaink között, amivel más dolgokat megoldhatunk. A felvágott gumikesztyűk befőttesgumiként használhatóak, a kinyúlt pólókból lehet táska, szőnyeg vagy portörlőrongy, konzervdobozok kicsinosítva tárolóként vagy akár kaspóként születhetnek újjá. Nem csak pénzt spórolunk, hanem alkothatunk, és megnöveljük a dolgok élettartamát.

Sétálj, biciklizz, amikor lehet!

Persze nem elvárható, hogy valaki minden nap gyalog menjen a 35 kilométerre fekvő munkahelyére, mert szükségünk van a közlekedési eszközökre, de az egy sarokra levő bolthoz nem kell feltétlen az autót beindítani. Jót tesz a testünknek, jót tesz a lelkünknek, ha lehetőség szerint minél többet mozgunk.

Forrás és további tanácsok itt: Föld bajnokai