A kölcsönösség jegyében adjuk meg a kellő tiszteletet.

Az udvariasság fontos erény kertszomszédok esetében is. De mi szükséges ahhoz, hogy a jó viszony ne romoljon el? Mindenekelőtt tartsuk tisztán, rendben a kertünket. Azaz rendszeresen nyírjuk a gyepet, gereblyézzük össze az avart, és ne hagyjunk elöl felesleges limlomokat. Tartsuk olyan rendben a kertünket, ahogy azt a szomszédunktól is elvárjuk.

Ha városi kerttulajdonosok vagyunk, nagyon sok esetben a szomszédunk az ablakából vagy az erkélyéről ráláthat a kertünkre. Ha egy kerti grillezésre nem is tudjuk meginvitálni, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy a kertünk, udvarunk ne legyen rendetlen (egy kis extra munkával akár irigylésre méltóvá is varázsolhatjuk).

Következzen tehát 10 pontban összefoglalva, hogy az ésszerűség talaján állva mit tehetünk a jószomszédi viszony fenntartásáért:

1. Tartsuk tiszteletben a telekhatárt

Rendszeresen metsszük meg a telekhatárhoz közeli fákat, cserjéket, kúszónövényeket. Ennek során lényeges, hogy a biztonság kedvéért eltávolítsuk a sérült, beteg ágakat, mivel ezek egy viharban letörve akár súlyos balesetet is okozhatnak. A szomszéd telkére átnyúló ágakat is metsszük vissza, hogy ősszel a levelek ne a szomszéd telkére hulljanak.

2. Részesítsük előnyben az őshonos növényeket

Ne ültessünk invazív fajokat: ezek – miután elözönlötték a kertünket, kiszorítva a kevésbé agresszív növényeket – a szomszéd kertje felé vehetik az irányt. Ajánlott az adott környezethez jól alkalmazkodó, natív fajokat felkarolnunk.

3. Mondjunk nemet a vegyszerekre

Vegyük figyelembe, hogy a kipermetezett vagy a kerti talajba kijuttatott ártalmas anyagok nem feltétlenül állnak meg a telekhatáron. A rovarirtó permetek hátránya, hogy nem csupán a kiszemelt kártevő ellen hatnak, de a hasznos rovaroknak, a madaraknak, illetve a környéken megforduló házikedvenceknek is árthatnak.

4. A kerítés, amely nem elválaszt, hanem összeköt

Egy jó közös kerítés sokat javíthat a szomszédviszonyon. A kerítés egyrészt jelöli, hol húzódik a telekhatár, másrészt korlátozza a házikedvencek mozgását, továbbá távol tartja a különböző vadakat (nyulakat, őzeket) a veteményestől és egyéb növényektől. Ugyanakkor akadályozhatja a szabad kilátást, ráadásul esetenként lehangolóan csúnya, előnytelen lehet. Ha tehát új kerítést tervezünk, az elképzeléseinket mindenképpen vitassuk meg a szomszéddal. Például, hogy mi a véleménye arról, ha az új kerítés pár centivel magasabb lesz a réginél. Azt is beszéljük meg vele, ha a kilátást a későbbiekben esetlegesen akadályozó fa ültetését tervezzük.

5. Tárgyaljuk meg, jussunk kompromisszumra, kölcsönösen fogadjuk el

Ha például vitában állunk a szomszéddal a telekhatár pontos helyét illetően, javasoljuk, hogy szakértő döntsön a vitában. A költségeket felezzük meg, a határozatot pedig kölcsönösen fogadjuk el.

6. Rézsűre, lejtőre ügyeljünk

Ha van a szomszéd kertje felé lejtő rézsűnk vagy támfalunk, különösen fontos a rendszeres karbantartása, nehogy végül ráomoljon a szomszéd kertjére.

7. Élvezzük a csend hangjait

Tartsuk be a lakóhelyünkön érvényben lévő csendrendeletet. Csakis a megengedett napokon, órákban használjuk a hangos elektromos kerti szerszámokat. Ilyenek többek között a fűnyíró vagy a lombszívó.

Az sem tesz túl népszerűvé bennünket a szomszéd szemében, ha túl gyakoriak nálunk a zajos kerti partik. Ne kelljen a szomszédnak külön kérnie tőlünk, hogy vigadjunk csendesebben (különösen megnő ennek az esélye az esti órákban), de ha ez mégis bekövetkezik, kérjünk bocsánatot és haladéktalanul vegyünk vissza a hangerőből.

8. Visszafogott kerti fények

Ha kerti világítótesteket (kültéri lámpákat, fényfüzéreket stb.) szerelünk fel, ügyeljünk arra, hogy a szomszéd ablakát ne világítsák meg közvetlenül. Különösen fontos ez hálóhelyiségek esetén.

9. Tartsuk be a kisállat-etikettet

Ügyeljünk arra, hogy a kisállataink ne tudjanak átszökni a szomszéd kertjébe, hogy ott különböző galibákat okozzanak.

10. Ne sajnáljuk kölcsönadni a kerti szerszámokat

Ha szükséges, adjuk kölcsön az ásót, gereblyét a szomszédnak, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz nekünk is szükségünk egy hasonló szívességre. Fontos, hogy a munka végeztével késlekedés nélkül visszaszolgáltassuk a nekünk kölcsönadott szerszámokat.

+ 1 tipp

Legyünk közlékenyek

Talán az egyik legfontosabb általános tanács: kommunikáljunk rendszeresen a szomszédukkal, tájékoztassuk azokról a tervezett változásokról, amelyek őt is érinthetik. Ha pedig valamelyik szomszédunk tevékenysége (vagy mulasztása) zavar bennünket, találjuk meg a módját annak, hogy tapintatosan közöljük a véleményünket anélkül, hogy ez ellenségeskedéshez vezessen.