Készülhetnek a finomabbnál finomabb ételek.

Nincs is jobb annál, mint amikor az időjárás engedi, társaságban a szabadban tölteni az időt miközben a parázson készül az ebéd vagy a vacsora.

Pilkhoffer Máriáék kertjében egy mesébe illő kerti konyha és fedett étkező áll, melyek egytől egyig férje keze munkáját dicsérik. A következőkben részletesen elmondja, mi hogyan készült, hogy mindazok, akik hasonlót tervezgetnek, jobban beleláthassanak a kivitelezésbe.

Volt az egy grillsütő, ami inkább dísze volt az udvarnak, mint használati tárgy. Ritkán használtuk, inkább csak családi, baráti összejövetelek alkalmából.

Volt idő, amikor téglaszeleteléssel is foglalkozott a férjem, ezért az udvarunk egy része inkább hasonlított tüzéptelepre, mint rendezett udvarra. Na, ezt a sok maradék és darab téglát mondtam, hogy tüntesse el valahova. Ekkor állt elő az ötlettel, hogy épít egy kemencét, hátha azt többet használnánk, mint a kerti grillt.

Az elbontott grill alapját kihasználva megkezdődött az alap minden centiméterének kihasználása.

Mivel rohanó világunkban az ember nem azt csinálja, amihez kedve van, ezért maga az építmény két év alatt készült el. Harmadik évben a tető és az aljzat, na meg a kerti bútor. Közben azért már használtuk a kemencét, pedig még a kémény sem volt nagyobb mint 30-40 cm.

A kemence sütőfelülete alatt üveg törmelék, aztán homok és sárba rakott válogatott nagyméretű tégla van. A kemence donga sárral falazott, mint ahogy annak idején a nagy öregek építették, jó minőségű bontott téglából. A kemence talapzata és a többi üreges részek darabtéglával és homokkal vannak kitöltve.

A tűzrakóhely eleje azért lett íves, hogy nagyobb legyen a felület a tetején, mert az alap adva volt, de kicsinek bizonyult. Az íves rész kúttéglával falazott. Tűztere sárral rakott, sárral kikent, padlástégla a teteje, ami kicsit meg lett csiszolva, a tisztíthatóság miatt. A kemenceajtó és a többi egy ismerősöm által készült, egyszerű, olcsó, de a célnak megfelel.

Se samott, se más modern kori anyag nincs benne. A donga második réteg fala habarcsba rakott és az egyetlen újkeletű dolog, hogy nem sárral és jutazsák erősítéssel lett lekenve és meszelve, hanem dryvit hálóval és flexibilis csemperagasztóval. De ennyi csalás belefér…

A tűzhely méretei nem túl nagyok: 55 cm hosszú a sütőtere, 80 cm széles és 40 cm magas. Az egész építmény pedig 3,6 m széles. Két kéményt kapott, mert a kemence hatásfoka sokkal jobb, ha elöl kéményes, mintha hátul lenne a kémény.

A kemence mellett helyet kapott egy kis grill és egy csikótűzhelyszerűség, amin egy tárcsasütő van, vagy bográcsos ételeket lehet készíteni. A grill felső része ytong tégla nemesvakolattal, hogy ne csak bontott tégla legyen minden.

Így is több száz téglát kellett még venni, hogy be tudjuk fejezni az építményt. Összességében közel 1500 kis- és nagyméretű bontott tégla kellett az építménybe.

A tető is azért lett ekkora, mert ennyi cserép hevert kb. 10 éve az udvaron egy régebbi munkából. A féltetőé meg a ház- és garázstető maradéka. Mindenképp tető alá akartuk rakni a az építményt, mert bár vannak szuper vízlepergető anyagok, azért a fagy idővel megkezdi a téglát. Két részből álló tetővel sikerült megoldani, hogy a konyha előtt legyen kb. 20 m2 hely. Ha csak egy tető kerül az egész fölé, akkor szűkös lett volna a 2 méteres padok és az asztal számára.

Nem szeretjük igazán a térkövet, ezért az alja is bontott téglát kapott, körülbelül 650 darabból áll. Ez bazalt zúzalékba ágyazva, folyami homokkal fugázva a legolcsóbb megoldás volt.

A lámpára a nagykanizsai vásárban találtunk rá. Még a 60-as években gyártotta egy mgtsz. Szerelem volt első látásra, nem is alkudtunk a 2000 forintos árból.

A kerti bútor is a férjem keze munkája, műanyag székek és asztal még sem illet volna ide.

A faanyagot helyben csiszoltuk, így lényegesen olcsóbb volt, mintha gyalult árut vettünk volna.

Összegezve nem tudnék árat írni, mibe került volna, ha mindent meg kell venni és nem mi építjük, de millió feletti összegben kell gondolkodni, ha valaki ilyen, vagy hasonló méretű kerti konyhára vágyik.

Nálunk az volt a fontos, hogy minél olcsóbban befejezzük, de az embernek jóleső érzés legyen ránézni és nem csak azért mert a saját keze munkája.

S persze nem utolsó szempont, hogy sokkal finomabb ételek készülnek itt kint, mint bent a sütőben. A kemence felfűtési ideje min. 3-4 óra, de egy pizza megsül kb. 5-6 perc alatt.

Imádunk kiülni egy sörre, vagy egy kis pálinkára, kávéra munka után! De mégis csak az az igazi, amikor ropog a tűz a kemencében és ott készül az ebéd, vagy a vacsora hétvégén, ha épp nem dolgozunk!