Ráadásul könnyebb lesz odafigyelni, hogy változatosan étkezzünk.

A véget nem érő ‘mit együnk?/mit főzzek?’ – ‘nem tudom/nekem mindegy’ párbeszédek helyett elég, ha 1-2 hetente szánunk némi időt a tervezésre. Nem is olyan bonyolult, mint amilyennek sokan hiszik, csak egy kis átgondolás szükséges. A sikeresség kulcsa abban rejlik, hogy mindeközben ne veszítsük el a rugalmasságunkat sem! Nézzük, hogyan fogjunk hozzá!

Csak olyat tegyünk a listára, amit szeretünk!

Miért tennénk olyat, amit nem szeretünk? Ha pedig épp nem kívánjuk az adott napra felírt ételsort, akkor kicserélhetjük mondjuk a következő napi menüvel, esetleg egy másikkal, a hozzávalók eltarthatóságának függvényében. Ugyanígy a hirtelen megkívánt ételeket is be lehet csempészni a mindennapokba, a menü csak segítség, de nem szentírás.

Nézzük meg, mi szezonális, esetleg akciós!

A legtöbb gyümölcsöt, zöldséget akkor érdemes megvenni, amikor szezonja van, mert általában akkor a legolcsóbb és a legízletesebb is egyben. Persze a mirelit, konzerv vagy befőtt is jól jöhet, főként, ha két hétre tervezünk előre.

Figyeljünk a változatosságra!

Érdemes új recepteket is keresni. Ha egyben látjuk leírva, hogy mit tervezünk enni az elkövetkezendő héten (két hétben), könnyebb odafigyelni, hogy változatos fogások szerepeljenek az étrendben.

Ha elkészült a menüterv, készülhet a bevásárlólista!

A konkrét ételek ismeretében könnyebb megsaccolni, hogy miből mennyire lesz majd szükség. Ha célirányosan vásárolunk, elkerülhetjük az impulzusvásárlást. Ha nem veszünk meg hirtelen ötlettől vezérelve olyan termékeket, amire tulajdonképpen nincs szükségünk, akkor talán kevesebb idő előtt megromló alapanyag végzi majd a kukában, ami a pénztárcánkat is kíméli.

Ha esetleg túl nagy falatnak tűnik ilyen időintervallumban tervezni, akkor kezdjük csak három nappal! Ha már megy ekkora időtávra a tervezés, akkor menni fog hosszabbra is!