Varázslat hungarocellből.

Mesterné Pataki Éva maradék hungarocell felhasználásával különböző dísztárgyakat készít a kertjébe. Ezúttal egy kaspó kialakítását mutatja be lépésről lépésre.

Az ötletet, hogy mire is lehet használni a hungarocellt, a Pinterest nevű oldalon találtam. Nagyon szerettem volna egy kerti csobogót, de a gyári számomra túl drága lett volna. Így elkezdtem ismerősöktől kérni felesleges hungarocell darabokat (hűtő, tv stb. dobozából).

Tavaly két darab csobogót sikerült készítenem, viszont idén tavasszal egy nagyobbat tervezek, és ehhez tetszett meg a húsvét-szigeti szobor, ami úgy gondolom, jól fog mutatni mellette. Gyárilag sajnos ez is drága lett volna számomra. Nem maradt más hátra, mint elkészíteni magamtól.

Amire szükségem volt, az egy akkora darab hungarocell, amibe egy cserepet bele tudtam vágni sniccer-el, majd óvatosan kikapargattam a cserép méretére. Előtte megrajzoltam ceruzával, hogy körülbelül hogyan fog kinézni az orra, szája stb.

Egy másik darab hungarocellből kivágtam őket, és fogpiszkálóval rögzítettem. Tavaly betonoztattunk a kertben, így maradt pár zsák cement. Vízzel a cementet kikevertem sűrű, de még kenhető állagúra, és egy tompa késsel (kenőkés) elkezdtem felvinni rá a rétegeket. Minden nap egy oldalt kentem le. A végén pedig zöld akril festékkel dekoráltam, mintha kicsit mohás lenne. Belülről egyelőre nem vontam be cementtel a cserép mélyedését, hogy a felesleges víz távozni tudjon, ne rohadjon bele a növény.

Igazából figyelni nem kellett semmire, csak hogy szépen száradjon, illetve a homlok rész súlyától előre ne dőljön. Nagyon egyszerű elkészíteni.

Mivel több oldala van, így kb. annyi napot vett igénybe az elkészítése, ahány oldala van. Nyáron hamarabb száradna, így a melegben biztos elég 2-3 nap a teljes száradásig.

Mennyi költsége volt? Nos, a cement adott volt a betonozás után, hungarocellt szerintem bárki ismerősöktől ingyen tud szerezni, kérni. Víz és festék pedig csak akad a Kikben, kb. 400 Ft egy zöld kis tubusos akril festék.

Ugyanilyen módszerrel készült szobor is, mely jól fog mutatni az előbbi mellett.

Remélem, másoknak is meghoztam a kedvét egy kis barkácsoláshoz. Mikor elkészült, sokkal jobban örültem neki, mint egy gyárinak, mert benne van minden egyes kis alkotásban a szívem-lelkem egy darabja. Ettől lesz a kertem egy kis földi paradicsom.