Párszáz forintból.

Ha ősz, akkor előkerülnek a szebbnél szebb narancsos árnyalatokban pompázó tökös díszek. Élénk, meleg színeikkel, egészen különleges hangulatot varázsolnak az otthonokba. Ha pedig még színben harmonizáló, “őszies” virágokkal is kombináljuk őket, teljessé válik a kompozíció.

Péntek Adrienn olyan tökformát alkotott, mely belül üreges, vagyis könnyedén dekorálható. A következőkben Adrienntől tudhatjuk meg az üreges tök készítésének részleteket.

Óvodában dolgozom pedagógiai asszisztensként. Mindig nézegetem a tökös dekorációkat, de sajnos az óvoda költségvetéséből nem tellett olyanokra. Ezért arra gondoltam, megpróbálom én elkészíteni.

A só-liszt gyurma adott volt, abból gyakran készítenek a gyerekek is különböző dolgokat. A só-liszt gyurma 1 kg liszt, fél kg só, és annyi víz, amennyit felvesz. Ezt egy óráig hűtőbe kell tenni. Ennek a mennyiségnek a harmada elég volt a készítéshez, mivel ez egy kb. 20 cm átmérőjű tök lett.

Mindenképp üregesre szerettem volna a belsejét, ezért próbálkoztam, hogy zacskóba töltök földet, amit gömb formájúra formáztam, majd kb. 1 cm vastagra kinyújtott só-liszt gyurmával bevontam, gombócot formáltam. Ezután fonallal körbe kötöttem, tök formára formáztam. Az így elkészített tökformát meleg sütőben kb. 1 óráig szárítottam. Mikor már elég szilárd volt, levágtam a tetejét, kiszedtem belőle a zacskóba töltött földet, majd radiátoron 1-2 napig szárítottam. Miután teljesen kiszáradt, temperával lefestettem, majd száraz virággal dekoráltam.

Az anyagköltség így pár száz forint a szárított virágokkal együtt.