Felújítás saját kezűleg.

A lakáshoz tartozó erkély sokunk számára nagy kincs, egy olyan hely, ahol szinte egyszerre vagyunk kint és bent is. Kedvünk szerint kertészkedhetünk, megpihenhetünk, de akár társasággal is elidőzhetünk.

Pintér Andrea is egy ilyen erkélyről álmodott, és ez nem régiben valóra is vált. Az erkély adott volt, azonban ráfért egy kis újragondolás, csinosítgatás. Andrea saját kezűleg szinte újjá varázsolta a panelerkély megjelenését, ami így otthonos, hangulatos és nem mellesleg a mai kor elvárásainak megfelelő lett. A következőkben Andreától ismerhetjük meg a részleteket:

Régóta szerettem volna egy kis erkélyt, amit a saját kedvemre alakíthatok, ahova nyáron kiülhetek egy reggeli kávéra, ebédre vagy csak a barátokkal diskurálni, olvasni, virágokat gondozni, nevelni, egyszóval egy kis kuckót kialakítani.

Most végre megvalósult az álmom, de az erkély, habár potenciálisan minden adva volt, elég igénytelenül nézett ki. Barnás bézs fröccsöntött homlokzat, piros-fehér kockás járólap, sárga üvegbetétes erkélykorlát, igazi szocreál “élményfürdő” a szemnek.

A fal lefestése volt az első és legfontosabb, amihez a Praktikerben vettem sima fehér külső homlokzati festéket (HÉRA nagy kiszerelésben, 14 literest). Ez időtálló és a fal évek múlva is fehér marad.

Majd ezután jött a padló. Az IKEA-ban vettem RUNNEN típust, amiből körülbelül 6-7 csomag kellett, és 1 csomagban 9 darab van. Ezeket nagyon könnyű felrakni, mert csak egymásba kell illeszteni a lapocskákat. Persze volt, amiből le kellett vágni.

Aztán amikor ezzel megvoltam, következett a díszítés. Mindig vágytam egy függőhintára, így esett a választásom erre az egyszerű, ámde annál kényelmesebb darabra, amit az internetről rendeltem, nagyon jó áron és párnákkal együtt jött.

A csavarokat, láncot és a kampót egy kis barkácsüzletben vettem igen olcsón.

A kültéri szőnyegre, az útmutató táblára és a zöld levélmintás párnákra a KIK-ben leltem rá, az asztalt és széket a Jysk-ből hoztam, az égősort pedig a Pepco-ból.

Végül feldobtam sok sok virággal és egy gyönyörű banánfát is vettem még, hogy a hatás valóban dzsungeles, kuckós legyen.

Az egész felújítás idejét, nyilván a festéssel töltött idő határozza meg, így azt tudom mondani,hogy kb. 3 nap, és 2 rétegben lett lefestve a tartósság kedvéért. Ezt a fajta falat festeni igazi kihívás volt, mert hiába vettem hosszú szálú hengert, mit sem ért, a kis göcsörtökbe úgy kellett szó szerint betunkolni a festéket egy külön ecsettel. Utána a többi része már gyerekjáték volt, apránként összeszedni a mutatós kis dekor darabokat.

Nagyon jól esett hátradőlni és azóta is ha tehetem, kint vagyok, teszek-veszek, tovább csinosítgatom. A sárga üvegeket pedig a hangulat hatására meghagyom.