Legyen a konyhánk zöldebb és hívogatóbb, mint korábban bármikor volt! Lássuk, melyek azok a növények, amelyeknek kedvez a konyhai klíma, egyúttal pompás díszévé válnak a helyiségnek.

Elgondolkodtunk-e már valaha azon, hogy tulajdonképpen a konyhában is tarthatnánk pár cserepes növényt? Ha van elég hely, semmi akadálya! A konyháknak jellemzően jó a szellőzésük és nagyok az ablakaik, így biztosított a rengeteg fény és a friss levegő. Ugyanakkor nem biztos, hogy egyes kényesebb növények jól éreznék magukat a konyhában a főzés közben keletkező gőz, magas páratartalom és hómérséklet, illetve zsírlerakódás miatt.

Mennyi fényt kap a konyha?

Ez az első és legfontosabb kérdés, amely eldönti, hogy egyáltalán alkalmas-e a konyhánk növények tartására vagy sem. Van-e a konyhának olyan ablaka, amelyen keresztül a helyiséget bizonyos mennyiségű közvetlen napfény éri? Ebből a szempontból a déli tájolású ablak a legideálisabb. Egyszerű: minél több a természetes fény, annál jobb. Ha a konyhát csak közvetve éri a napfény, csak olyan növényeket tarthatunk itt, amelyek közvetlen fény nélkül is jól fejlődnek.

Fotó: balconygardenweb.com

Milyen növényeket tarthatunk a konyhában?

A legideálisabbak azok a növények, amelyek jól viselik a folyamatos hőmérsékletváltozásokat és légáramlást. A kültéri növények, ha jó szellőzésű, kellően világos helyiségbe kerülnek, könnyen akklimatizálódnak az új környezeti viszonyokhoz, de van, amikor hosszabb távon nem a legjobb megoldás számukra a konyhai elhelyezés.

Fotó: balconygardenweb.com

Termesszünk fűszernövényeket a konyhaablakban!

A konyha ideális hely a fűszernövények termesztésére. A fűszernövények cserepét elhelyezhetjük a konyhai ablakpárkányon vagy az ablak közelében egy függő növénytartó kosárban is. A fűszernövények nem csupán díszítik a konyhát, de igen hasznosak is: a fiatal leveleket és hajtásokat felhasználhatjuk különböző finom ételek elkészítéséhez.

Fotó: balconygardenweb.com

Konyhában termeszthető ehető növények és virágok

A fűszernövények közül például a rozmaring, a levendula, a bazsalikom, a petrezselyem, a citromfű, a menta, az oregánó, a koriander és a kakukkfű könnyen termeszthető a konyhában. Szintén jól érzi magát itt az illatozó muskátli, az afrikai ibolya, a begónia vagy a nebáncsvirág, csak hogy párat említsünk azok közül a növények közül, amelyek mutatós virágaikkal örvendeztetnek meg bennünket. Az ehető növények közül a kisebb termetű és könnyen gondozható fajtákat ajánljuk; például a gyömbér, a fokhagyma, a zöldhagyma vagy a spenót tökéletes választás. De még egy kisebb citromfácska is kiválóan elvan a konyha egyik világos szegletében.

Fotó: balconygardenweb.com

A legigénytelenebb konyhai növények

Vannak olyan igénytelen, éppen ezért igen népszerű szobanövények, amelyeket minden további nélkül a konyhában is tarthatunk. Ilyenek például az aloe vera, a szanszeviéria, más néven anyósnyelv, a szobai futóka, a filodendron, a szobapáfrány, a zöldike vagy a szobaborostyán. Ezeknek a szemrevaló növényeknek az együtteséből akár egy egész növénysarkot létrehozhatunk a konyhában.

Fotó: balconygardenweb.com

Levegőfrissítő és -tisztító növények a konyhában

Egyes növényfajok különösen alkalmasak a különböző szagok elszívására, illetve a levegő tisztítására, szűrésére, ráadásul a konyhai környezet sincs az ellenükre. Ilyenek például a vitorlavirág, a sokvirágú jázmin, a menta, a szeldelt szobapáfrány, a szobafikusz vagy a szobai gerbera. Fordítsuk a hasznunkra ezeknek a növényeknek a természetes légtisztító tulajdonságát a konyhában is!

Fotó: balconygardenweb.com

Kevés törődést igénylő pozsgások a konyhában

Aki olyan növényt szeretne, amelyik kevés törődéssel és gondozással is beéri, ráadásul jól alkalmazkodik a konyhai viszonyokhoz, az tegyen próbát a pozsgásokkal, köztük a kaktuszokkal. Élnek és virulnak még akkor is, ha esetleg hetekre elfelejtkezünk róluk.

Fotó: balconygardenweb.com

Milyen növényeket ne tartsunk a konyhában?

Nem célszerű a konyhában olyan növényeket tartani, amelyek túl nagyok vagy túl terebélyesek, illetve amelyeknek valamelyik része mérgező. Ilyen például a dieffenbachia, a papagájvirág vagy a kafferliliom, csak hogy párat említsünk a legismertebbek közül.