Nagyszabású, formabontó tervek megvalósulása.

Még egy egyszerű ház tervezése is sok időt, körültekintést igényel. Hát még ha egészen különleges, szokatlan és merész ötletek kerülnek a tervezők elé. A következőkben nyolc olyan házat mutatunk, melyek távol a város forgatagától, a nyugalom egy-egy szigeteként simulnak a környezetükbe. Van köztük, amely a norvég erdő mélyén, és van, amely a kaliforniai sivatag ölelésében fekszik. Nem csupán megjelenésük, hanem elhelyezkedésük is páratlan.

Graham-ház, Kanada

A meredek, sziklás terepen nem volt egyszerű dolguk nem a tervezőknek, sem pedig a kivitelezőknek. A négyszintes épület minden szintjéről páratlan kilátásban gyönyörködhetnek a lakók.

Fotó: Ezra Stoller/Esto/F2 Architecture
Fotó: treehugger.com

Edgeland-ház, Amerikai Egyesült Államok

A zöldtetős ház egyik érdekessége, hogy a tető télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartja az épületet. Hasonlóképp előnyös megoldás továbbá az is, hogy az oldalfalakat a földbe süllyesztették. Már ezen a képen is jól látszik, hogy a ház helyiségei között nincs közvetlen összeköttetés, a közlekedő a szabadban van. Ezzel szerették volna a tervezők arra ösztönözni a tulajdonosokat, hogy minél több időt töltsenek kint.

Fotó: Paul Bardagjy

Ez a ház Itsuurában, Japánban található

A faházat úgy képzelték el, hogy az teljes mértékben a környezetbe simuljon. A hosszabbik szárnyban kapott helyet a nappali, a rövidebb részben pedig a hálóhelyiségek.

Bakkaflöt 1, Izland

A helyi időjárási viszonyokat figyelembe véve épült meg ez a bunkerszerű lakóház, melyhez sok betont használtak, a falait pedig földdel fedték. Állítólag a belső terekben is sok a beton: a kád, de még a kanapé is abból készült.

Fotó: Íris Ann

“Ház a sziklán”, Spanyolország

Granada egyik meredek hegyoldalában húzódik meg ez a fém tetőcserepei és formája folytán leginkább sárkányra emlékeztető barlangszerű ház. Teraszáról és medencéjéből a Földközi tengerre nyílik páratlan kilátás. Az épület egyik remek tulajdonsága a folyamatos belső hőmérséklet (19,5 °C), amelyet a hegyoldalba ágyazottságának köszönhet.

Fotó: Jesús Granada

Dragspel-ház, Svédország

A tóparton, természetvédelmi területen álló házat úgy tervezték, hogy minél jobban belesimuljon a környezetébe, a fa borítás idővel szürkéssé válik, beleolvad a sziklás tájba, az ablakok pedig alig észrevehetőek. A ház neve beszédes, harmonikát jelent. Egy igazán érdekes lehetőség rejlik ugyanis ebben a különös formájú lakban: a nappali kihúzható, ilyenkor egészen a patak fölött helyezkedik el.

Fotó: Christian Richters
Fotó: www.cafe.se

Till-ház, Chile

A Csendes-óceán ölelésében helyezkedik el ez az egyszerű, nagy nyitott terekkel és terasszal megálmodott nyaraló. A part mentén futó útról nem is látszik, így biztosítva a maximális kikapcsolódás lehetőségét. A teraszon egyébként helyet kapott egy fatüzelésű jakuzzi is.

Fotó: Sergio Pirrone

Malator-ház, Wales

Régi katonai létesítményből alakította ki az építészházaspár a süllyesztett tengerparti házat, melynek különlegessége az ellipszis formájú tengerre néző hatalmas ablak.

Fotó: Architecture UK/Alamy