Ha az ember testhőmérséklete 35 Celsius fok alá süllyed, akkor kihűl. Hogyan fér össze ez a fagypont alatti hőmérséklettel?

Ha a külső hőmérséklet hideg, a testünk próbál védekezni: először összehúzza az ereket, elkezdünk remegni, megemelkedik a vérnyomásunk, pulzusunk, vércukorszintünk, gyakrabban kell pisilnünk. Ezután kezd színt váltani a bőrünk, elkezd elkékülni, elszürkülni, majd fokozódik a remegés és zavarttá válunk. Egyre nehezebben mozognak először csak az ujjaink, majd a kezünk és lábunk, és egyre jobban küzd a testünk, hogy megpróbálja melegen tartani a belső szerveinket. Ha a testhő eléri a 28 fokot, megjelenik a szívritmuszavar, ha az alá csökken, beáll a klinikai halál, gyakorlatilag kihűlünk.

Ezek tükrében, hogyan lehet átvészelni egy éjszakát megfagyás nélkül ott, ahol az átlag szobahőmérséklet -5 fok?

A jéghotelek népszerűsége a hideg ellenére is töretlen, a vacogásért kárpótol a látvány és a programkínálat. Mivel klasszikus fűtéseket nem lehet alkalmazni, mert elolvadna a komplexum, más megoldást találtak, hogy ne lepjen meg senkit a fagyhalál. Thermo plafonnal, gyapjúholmikkal, rénszarvasbőrrel és olyan hálózsákokkal várják a vendégeket, amik -25 fokig védelmet nyújtanak az embereknek. Forró szaunára is van a legtöbb helyen lehetőség, de számoljunk azzal, hogy az idő javát mégis réteges öltözékben, kesztyűben, sapkában kell tölteni.

Állítólag így is megéri, mert pazar élményt nyújtanak.

Forrás: Icehotel