2012. évi törvénymódosítás értelmében évi 1000 literig adómentessé vált a saját célra szánt sör készítése.

Mivel nem mindenki szakavatott sörfőzőmester, ezért egyszerű, sikerélménnyel kecsegtető receptekkel érdemes kezdeni. Nézzük, hogyan készítettek sört dédanyáink:

20 dkg malátakávét, 25 dkg cukrot és 2 dkg komlót kevertek 6 liter vízhez, majd addig főzték, amíg egy liternyi el nem párolgott belőle. Amikor ez a sör alaplé lehűlt, egy kis adagot kimértek belőle, amibe 2 dkg élesztőt kevertek, és amikor az feloldódott, akkor visszaöntötték az egész folyadékhoz. Ezt követte 8 órányi pihentetés, majd szűrőn át steril csatos üvegekbe töltötték a nedűt úgy, hogy minden félliteres palackban hagytak egy decinyi helyet az erjedésnek. Így ültek az üvegek a polcon szobahőmérsékleten 4-5 napig, mire sörré váltak.

A profik előbb malátából sörlevet készítenek, amit utána és nem egyszerre a komlóval összeforralnak, és a lehűlt folyadékhoz adják az élesztőt. A sörlé elkészítése egyébként hosszadalmas folyamat, mert fokozatosan és sokáig kell melegíteni és hűteni a folyadékot, a kevergetésről nem is beszélve. Mi viszont a nyár közeledtével inkább a könnyű, hűsítő finomságok irányába mennénk el:

Gyömbérsör

Egy másfél literes ásványvizes palacknyit készíthetünk a következőképp:

Kiöntünk az üvegből kb. 3 deci vizet, hogy legyen hely a többi hozzávalónak, ami egy kb. 4 cm hosszú gyömbérdarab, 15 dkg cukor, egy citrom, és fél mokkáskanálnyi sörélesztő (általában bioboltokban kapható, de nem azonos a táplálékkiegészítővel!).

Először a gyömbért meghámozzuk és közepes lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután tölcsérrel mehet a palackba a gyömbérrel együtt a cukor, az élesztő és a megmosott citrom lereszelt héja és leve is. Ezután lezárjuk az üveget (mindig maradjon némi hely az erjedésnek) és melegebb helyen tároljuk 1-3 napig. Amikor a palack elkezd megkeményedni, kész! Ilyenkor óvatosan nyissuk fel, mert nyomás van a palackban! Ezután átlehet szűrni, lehűteni és fogyasztani hűsítő italt.

Ugyanezen az elven, meggyel készíthetünk meggysört is. Ekkor a magozott és leturmixolt meggynek kell átszűrnünk a levét, majd cukorral, élesztővel, és egy csipet sóval a vízhez adni. Az eredmény szintén üdítő finomság lesz!