Peter Vetsch nevéhez fűződik mintegy ötven földház világszerte.

Az építész bár főként Svájcban tevékenykedik, ahol az irodája is megtalálható, Németországban, Ausztriában és Thaiföldön is találhatunk a munkáiból.

A földházak építése már az őskorban is elterjedt volt, nem meglepő módon napjainkban az emberiség elkezdte újra felfedezni a benne rejlő lehetőségeket. Az ilyen lakóhelyek óriási előnye, hogy az azokat körbeölelő földtömeg szigetelőképességéhez semmilyen más anyag nem fogható. Nyáron hűvös, télen pedig remekül tartja a hőt, ami hűtési és fűtési szempontból sok energia- és ezáltal pénzspórolást jelent.

Sokan azért húzódoznak tőle, mert sötétnek és barlangszerűnek tartják ezeket az építményeket. Ez részben igaz is, hiszen az általunk megszokott ajtók és ablakok csak a frontoldalon építhetőek be, azonban egy jó szakember, amilyen Peter is, gondoskodik kellő mennyiségű fénycsatornáról, tetőnyílásokról, ablakokról, világításról.

Ezek az otthonok általában hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel épülnek, ami tovább gyarapítja a mellettük szóló érveket. Bár sarkok a legtöbbjükben nincsenek, ezek nem is feltétlenül hiányoznak, ha kicsit rugalmas az ember.

Hátránya viszont, hogy egy ilyen épületet az engedélyeztetési eljáráson nem olyan könnyű végigvinni. A világon még mindig egzotikumnak számít, nálunk meg egyenesen szokatlan, pedig az emberiség érdekében jó lenne, ha megbarátkoznánk vele!

A képeket elnézve azért ez nem is lenne olyan nehéz!

Forrás: vetsch architektur