Mert nincs is jobb nyáresti étel, mint egy parázson sült szalonna!

Sokan vagyunk úgy, hogy szeretjük a kerti sütögetéseket – az étel és a hangulat miatt egyaránt. A bontott tégla is jópár éve közkedvelt alapanyag lakásban és kertben egyaránt.

Szentirmai Tamás gondolt egyet és bontott téglák felhasználásával formás szalonnasütőt épített a kertjébe. A következőkben arról mesél, mi mindenre volt hozzá szükség és végül hogyan készült el.

A szalonnasütő elkészítése az én ötletem volt. Nagy kerttervezésben vagyunk és gondoltam, szépen mutatna egy ilyen építmény, illetve hasznát is vehetjük egy-egy sütéskor, főzéskor.

Be kellett szereznem hozzá bontott téglákat, amiket félbe kellett vágnom a jobb illeszkedés és fugatávolság miatt.

Persze mindezt megelőzte egy stabil betonalap elkészítése, aminek térkőből csináltam keretet. Barátnőm hulahopp karikáját kölcsönvettem, ez volt a méret, illetve adta szép, pontos körvonalat.

Falazóhabarccsal fölraktam az első két sort, de az időjárás jóvoltából (mínuszok és havazás) fel kellet függesztenem a munkát. Ezért tartott egy hónapig az elkészítése.

Miután beraktam a szellőzőt, fölraktam teljes magasságig.

Ezek után hőálló habarcsot használva kiraktam belül samott téglával, amit nagyon nehezen tudtam méretre vágni. Illetve kétszer kellett raknom a samottot, mert nem kötött meg a hőálló habarcs. De a forgalmazó felvilágosított, hogy cementet kell hozzárakni. Na, ezek a tanulópénzek! Én mégiscsak fodrász vagyok, nem kőműves!

Fölraktam a tetejét és kifugáztam.

A sütő kb. 70 000 Ft anyagáron állt meg, a munkadíjam nem számolva. Nem volt könnyű, de már utólag nem bántam meg. Ez is egy éke a kertemnek.

Köszönjük Tamásnak a részletes leírást, kívánjuk, hogy sok öröme teljen ebben a gyönyörű szalonnasütőben, sok finom étel készüljön a segítségével. Biztosak vagyunk abban, hogy mások számára pedig hasznos az ő története.