Az újdonságnak számító szélturbina bennünket máris meggyőzött.

Egyre népszerűbbé válik a háztartásokban a szélturbinák használata. A szélenergia – a többi természetes energiaforráshoz hasonlóan – bár meglehetősen változékony hatékonyságú lehet, még mindig kiváló fenntartható energiaforrást jelent azok számára, akik a hagyományos megoldások mellett a zöld életmód előnyeit is szeretnék kiaknázni.

Hollandiában, az Archimedes néven útjára indított program keretében nemrégiben kifejlesztettek egy Liam F1 névre keresztelt, lapostetőre is szerelhető szélturbinát. A turbina kicsi és csendes, és minden bizonnyal megváltoztatja majd a szélenergiával kapcsolatban korábban kialakult általános nézeteinket.

Az új típusú turbina évente 1500 kWh energiát képes előállítani. A Liam F1 legnagyobb előnyének az számít, hogy napelemekkel kombinálva elegendő energiát termelhet akár egy egész háztartás számára. Ahogy a mindenkori időjárási viszonyok megengedik, úgy gondoskodnak a napelemek, illetve a szélturbina felváltva a szükséges energia előállításáról.

A letisztult, elegáns formatervezésű, három lapáttal rendelkező szélturbina páratlanul nagy hatékonysággal működik. A természetes formákra alapozva megtervezett Liam F1 minimális ellenállással és szinte teljes csendben, mintegy 80%-os hatékonysággal képes a szélből energiát előállítani. Olyan kimagasló teljesítmény ez, amelyre korábban még soha nem volt hasonló példa.

Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com