Ízlése válogatja.

Sokat elárul a kerttulajdonosok ízléséről, milyen szoborral díszítik a kertjüket. Manapság igen széles a választék, nincs hiány a legkülönbözőbb anyagokból, de legtöbbször műkőből, illetve fémből (például bronzból vagy rézből) készült kültéri szobrokból. Ki-ki a saját pénztárcájához szabhatja az igényeit, eldöntheti, mennyit áldoz szívesen arra, hogy a kertjét egy-két szoborral tegye különlegesebbé, egyedibbé.

Amellett, kellemes látványt nyújtanak, a szobrok meghitt, háborítatlan, sokszor idilli hangulatot kölcsönöznek a kertnek. Amikor kiválasztunk egyet, ne csak a formájára figyeljünk. Fontos, hogy a szobor fagyálló és időtálló darab legyen, hiszen ne feledjük: télen-nyáron ki lesz téve az időjárás viszontagságainak.

Természetesen sokat számít, milyen környezetbe kerül a szobor: egy rendezett, nagy gonddal karbantartott díszkertben hatványozottan jobban mutat, mint egy elhanyagolt, gazos telken.

Mindenekelőtt igen népszerűek az antik kort idéző férfi és női alakok, amelyek nem csupán önmagukban állhatnak, de vízköpők, csobogók, szökőkutak részei is lehetnek. Méltóságteljes megjelenésükkel hűvös eleganciát sugároznak.

Végtelen nyugalmat és békességet áraszt az ágyás peremére ültetett, napelemes lámpával kombinált thai szobrocska:

 Jókedvű Buddha árnyékliliomok gyűrűjében:

Ez nem a Húsvét-sziget, de a nyíló nárciszokból ítélve a húsvét már valóban nincs messze:

Könnyed játékosságot sugárzó alkotások, amelyek láttán akaratlanul is mosolyra húzódik a szánk:

Szobacirkáló a törökszegfűk között:

Jól mutat a madárszobor a hatalmas szarkalábbokor előtt:

Távoli, egzotikus kultúrák egy-egy mini szoborba sűrítve:

Fura kis figurákból sincs hiány:

Sárkány cukibb ennél már nem lehet, két társának elhelyezése pedig igen ötletes:

Béke és harmónia a növények ölelésében: