Alakfa és társai.

A gömb, csavart spirál alakú tuják, Leylandi ciprusok és egyéb örökzöldek minden kertben pompásan mutatnak. Legyen a kertünk kicsi vagy nagy, egy vagy több formás kis fa vagy cserje biztosan elfér benne.

A különböző növények formára nyírásának egyébként több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak. Kastély- és kolostorkertekben sétálva magunk is sokszor találkozhatunk aprólékos műgonddal megformált bokrokkal, sövényekkel.

Ez a stílus ideális lehet mindazoknak a kerttulajdonosoknak, akik a szabadon nőni hagyott növények kusza összevisszaságával, vadságával nem tudnak mit kezdeni, s jobban kedvelik a kertjükben a “rendet”, a kiszámíthatóságot, a szabályosságot.

A reneszánsz kertek, majd később a barokk kertek (más néven franciakertek) hangsúlyos alkotórészei a szabályos formára nyírt növények. Ezeknek a mértani pontossággal kialakított kerteknek az egyik közös jellemzője a geometrikus kertterv, amely alapján a növényeket valamilyen szimmetrikus alakzatban, ismétlődő minták szerint ültették ki. A kert alaprajza lehet többek között háromszög, négyzet, kör, hat- vagy akár nyolcszög is. A formára nyírt növényeken kívül fűszer- és gyógynövények díszítették a mérnöki precizitással megálmodott kerteket.

Az egyik leggyakrabban felhasznált növény a puszpáng (buxus), köszönhetően annak, hogy jól nyírható és sövény is kialakítható belőle.

A geometrikus kertekben nem ritkák a szökőkutak, illetve az impozáns szobrok, szoborcsoportok sem. Továbbá a nagyobb alapterületű kertek egyik látványossága a sövényrengetegből megkonstruált labirintus.

Az alábbi galériával egy ilyen mutatós díszkert kialakításához szeretnénk ötletekkel, inspirációval szolgálni.

Spanyol kolostorkert festői háttér előtt:

Franciakert Franciaországban, csepp alakúra nyírt örökzöldekkel:

Elképesztő látvány – Château de Villandry, Franciaország:

Praktikus, hordozható gömbök:

Barokk stílus, Augustusburg, Németország:

Csodás belső kert áttekinthető, alacsony sövénylabirintussal:

Casa de Mateus, Portugália:

A Versailles-i kastély kertjének részlete:

Elszabadult a sövénynyíró olló – Ladew Topiary Gardens, Monkton, Maryland:

Megkapó formák:

Szökőkút helyett:

Elefánt:

Nyuszi:

Gondosan megtervezett hányavetiség:

Impozáns park:

Csillag alakban:

flickr.com/photos/jpbennett1

Fedett helyen – Longwood Gardens:

flickr.com/photos/robertlylebolton

Hidcote Manor Gardens, Egyesült Királyság:

flickr.com/photos/rcoxxie