Ezek a medálok és fülbevalók tényleg hulladékból készülnek.

Már az ékszerekre figyelmesek lettünk az interneten, annyira divatosak, szépek, színesek. Majd tovább görgettünk, és belénk hasított a felismerés: ezek a szépségek bizony kávékapszulákból készültek. Mivel korábban még hasonlóval sem találkoztunk, megkértük az ékszerek készítőjét, Dittrich Enikőt, meséljen arról, hogyan jutott eszébe az ötlet, valamint mi minden szükséges a megvalósításához.

A szakmám tűzzománc dísztárgy készítő. Mindig is érdekelt a fémek, és a különböző anyagok megformázása, összekombinálása. Nagyon szeretem a színeket, így természetesen a szép színekben pompázó, ám kidobásra ítélt kávékapszula is szerelem lett első látásra.

Pár éve az interneten láttam, hogy belőlük ékszereket is lehet készíteni. Hosszas keresgélés után sikerült is beszereznem pár kapszulát, így nekiállhattam én is az alkotásnak.

Amire szükségem volt, azok a középiskolában tűzzománcozáshoz használt szerszámaim, és a folyton dolgozó fantáziám.

Készítés közben célszerű ügyelni arra, ha esetleg vágjuk a kapszulát, ne sértse fel a kezünket, mivel elég vékony lemezből készülnek.

A készítésre ráfordított idő függ attól is, hogy milyen ékszer készül belőle. Van, ami hamarabb elkészül, de vannak olyan ékszerek is, amelyek több időt kívánnak, mivel több darabból állnak össze, amik szintén megmunkálást igényelnek.

A ráfordított összeg is változó. Van, hogy tűzzománccal kombinálom a kávékapszulákat, vagy vörösréz elemekkel, amiket szintén én állítok elő. Ez nyilván nagyobb kiadással is jár.

Nagyon szeretek vele dolgozni, teljesen kikapcsol a munkával töltött, rohanós napok után. A súlya és a méretei is tökéletesek ahhoz, hogy mutatós, egyedi ékszer vagy ékszer kollekció formájában születhessenek újjá.

Köszönjük Enikőnek, hogy beavatott bennünket a gyönyörű ékszerek készítésének a rejtelmeibe!