Az otthonod kényelme és esztétikai megjelenése számos tényezőtől függ, az egyik ilyen elem pedig a megfelelő árnyékolás.

Az árnyékolók nem csupán a napsütés és a hő elleni védelmet szolgálják, de lakásod hangulatát, stílusát is befolyásolják. Cikkünkben bemutatjuk a különböző árnyékolási lehetőségeket, kitérve a kültéri és beltéri árnyékolókra, és tippeket is adunk, hogy mi alapján válaszd ki a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Népszerű kültéri árnyékolók

A kültéri árnyékoló az ablaküveg előtt megfékezi a hőterhelést, ezért különösen hatékony a kánikulában, de a hideg hónapokban is segíti a hőszigetelést. Mivel a meleg nem jut át a nyílászárón, nyáron kevesebbszer kell használni a klímaberendezést, míg télen a fűtésszámlán spórolhatsz egy redőny vagy egy zsaluzia telepítésével.

 • Ha szeretnéd a beáramló fénymennyiséget szabályozni, akkor a zsaluzia lesz a legjobb választás számodra.
 • A redőny egyszerre véd a túl sok fénytől és hőtől, a zavaró kinti zajoktól és a belátástól, sőt, akár a betöréstől is.
 • A napellenzők és a ponyvás árnyékolók teraszok, erkélyek nap elleni védelmében segítenek.

Mit tudnak a beltéri árnyékolók?

A beltéri árnyékolók remek kiegészítői lehetnek a dekorációnak, hiszen a színek, a stílusok és az anyagok széles választékában keresgélhetsz.

 • A reluxák és szalagfüggönyök lamelláit napszakok szerint állítgatva szabályozhatod a beszűrődő fény mennyiségét.
 • A sávrolók a fényáteresztő és fényzáró sávok váltakozásával kellemes hangulatot teremtenek a lakótérben,
 • A roletták segítségével pedig akár a teljes sötétítés is megoldható.

Mi alapján válassz árnyékolót?

 1. Az első lépés az, hogy felmérd, milyen funkciókat kell ellátnia az árnyékolónak otthonodban. Mire van szükséged leginkább? Fényszabályozásra, hőszigetelésre, a magánéleted védelmére vagy esetleg mindháromra?
 2. Gondold át az otthonod stílusát. Válaszd ki azokat a termékeket, amelyek illeszkednek az összképhez, és harmonizálnak a meglévő bútorokkal és dekorációval.
 3. Vizsgáld meg az elérhető anyagokat és azok tulajdonságait. Például, ha természetes megjelenést szeretnél, a bambusz vagy fa árnyékolók lehetnek a megfelelő választás. Fontos azonban figyelembe venni az anyagok tartósságát és karbantartási igényeit is.
 4. Pontosan mérd le az ablakok vagy ajtók méreteit, ahol az árnyékolót elhelyeznéd. Ellenőrizd, hogy az adott méretbeli lehetőségek megfelelőek-e az adott területen.
 5. Kalkuláld ki a különböző árnyékolók árát, és válaszd ki az igényeidnek és költségkeretednek legmegfelelőbbet. Légy tekintettel a tervezett élettartamra, de gondolj az energiahatékonyságra is, például arra, hogy az árnyékoló milyen mértékben képes csökkenteni a fűtési vagy hűtési költségeket.

A választásnál tartsd szem előtt, hogy mindig érdemes minőségi és több funkciót is ellátó termékekbe fektetni, mivel ezek hosszabb ideig kiszolgálnak és használatuk több előnnyel járhat. A redőny árak esetében például az elektromos redőnyökért és az automatizált rendszerekért többet kell fizetned, de a kényelem kárpótolhat a többletköltségekért. Emellett, ha például szúnyoghálóval felszerelt változatot szeretnél, azért is mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, viszont az enyhe éjszakákon hálás leszel, hogy nyitott ablak mellett alhatsz, miközben nem kell tartanod a vérszívóktól sem.

Árnyékbolt, ahol segítséget kaphatsz a döntéshez

Kültéri vagy beltéri árnyékolót szeretnél, de nem tudod, hol érdemes körülnézni? Ha megbízható kivitelezésre tartasz igényt, személyre szabottan, rövid gyártási határidővel, érdemes átböngészned az Árnyékbolt, a profi árnyékolás webáruház kínálatát. Náluk igényeid szerint válogathatsz a különböző megoldások között, ráadásul szakértőkkel is konzultálhatsz, ha elakadnál, hogy melyik terméktípus való Neked.