A hűvösebb idő beálltával egyre gyakrabban találkozhatunk az ablakok párásodásával.

A mindennapjaink során, miközben főzünk, fürdünk, teregetünk már emeljük a levegő nedvességtartalmát, ami a hideg évszakokban nehezebben tűnik el. A páralecsapódás leginkább az ablakokon szokott jelentkezni, ami árulkodik a szigetelés minőségéről.

Hogy az üvegfelületen kívül, belül vagy az üveglapok között jelennek meg az apró vízcseppek, azt könnyedén lehet ellenőrizni: Egyszerűen végighúzzuk rajta az ujjunkat.

Ha kívülről párás az ablak, az a legjobb verzió. Azt jelenti, hogy a hideg levegő nem jut be, a meleg levegő nem szökik ki, tehát kint hűvösebb van, és jó a szigetelésünk.

Ha belülről párásodik, az aggasztó lehet. Azt jelenti magas a páratartalom, és lehet, hogy a szigetelés sem az igazi, ami melegágya a penészesedésnek. Kellő fűtés, szigetelés, szellőztetés, takarítás és párátlanítás lehet az ellenszere, mielőtt a gombaspórák annyira elterjednek, hogy már az egészségüket veszélyeztetik!

Ha az ablakon belül, az üveglapok között lesz párás, kellemetlen és költséges probléma, ugyanis ilyenkor sérülhetett az üveg vagy az ablakkeret, ami miatt nedvesség juthatott a belsejébe. Mivel kitakaríthatatlan és sok esetben kiszáríthatatlan, így szintén forrása lehet a penész megtelepedésének, ezért érdemes nyílászáró-cserében gondolkodni!