Az otthonaink jövője a mi jövőnk!

A megújuló energiaforrások használatával békés szimbiózisba kerülhetünk a környezetünkkel. Az alternatív energia,  a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia. Ezek a napenergia, a vízenergia, a szélenergia és a geotermikus energia, amiket a hasznunkra fordíthatunk az otthonainkban is.

Az ilyen energiákat termelő rendszerek kiépítése plusz költségekkel járhat, de hosszú távon kifizetődőek, mert elűzik a rezsidémont, növelik a ház értékét és kímélik a környezetet.

Nézzük őket szépen sorban:

Napenergia

A tetőre szerelt napkollektorok a napsugárzást alakítják elektromos árammá, amit vagy akkumulátorokban tárolnak, vagy közvetlenül a hálózatra kötve táplálják az elektromos hálózatot, de vízmelegítésre is alkalmasak. A napelem teljesítménye függ a méretétől, típusától, a napsugárzás intenzitásától, idejétől, beesési szögétől, de összességében, akár kiegészítőként, akár fő forrásként is helytáll. Több év, mire megtérül, de így is érdemes belefektetni.

Vízenergia

Ez leginkább a patakok, folyók közelében élőknek jelenthet remek megoldást. Egy kis háztartási vízi erőmű a víz esése és vízhozama függvényében termel forgással egy generátoron keresztül áramot. Egy ilyen turbina átlagosan 5 éven belül megtérül.

Szélenergia

Nálunk sajnos nem annyira népszerű, pedig igen hasznos a szélturbina. Leginkább az egyenletesen szeles helyek a legalkalmasabb a telepítésre, egy háztartást könnyedén kisegíthet kiegészítő energiaforrásként is. Pár év alatt szintén megtérül.

Geotermikus energia

A Föld magja felé haladva, a hőmérséklet 100 méterenként 5-7 fokkal nő, ezt lehet kihasználni hőszivattyú segítségével. Segít a hidegben fűteni, de megfordítható a folyamat és hűtésre is alkalmas. Bár a szivattyúhoz áram is szükséges, más energiaforrásokkal kombinálva remek szolgálatot tehet.

Ezek közül bármelyik használata, vagy több kombinációjával nem csak magadért tehetsz, hanem a Földért is!