Otthoni munkák saját kezűleg.

Az ezredfordulós nemzedék tagjai (millenials-nak vagy Y generációnak is nevezik őket) sokkal több lakás körüli munkálatba fogtak bele a karantén idején, mint más generációk tagjai. Egy amerikai felmérés során 2000 lakástulajdonost vizsgáltak, és azt találták, hogy az ezredfordulón születettek elfoglaltabbak voltak, 81%-uk 2020. március óta belekezdett valamilyen otthoni átalakításba.

A felmérésben különféle lakásfelújítási projekteket vett górcső alá. A válaszadók kétharmada azt nyilatkozta, hogy pénzt akart spórolni a saját kezű munkákkal, míg 49%-uk úgy vélte, egyszerűen szükségük volt valamire, ami lefoglalja őket a korlátozások idején.

Általánosságban elmondható, hogy az átlagos otthontulajdonos március óta 4 különböző munkálatot kísérelt meg lebonyolítani és eközben kb. 160 dollárt (kb. 50 ezer forint) spórolt a kivitelezéssel.

A lakás kifestésétől (32%) a kertrendezési munkálatokon át (29%) a tömítések cseréjéig (27%), a konyha és a fürdő újracsempézéséig (24%) az otthoni munkálatok rengeteg feladatot adtak.

Ráadásul sokan új hobbira is rátaláltak a karanténnak köszönhetően: 73% úgy gondolja, hogy a jövőben is több hasonló projektet bevállal majd. 71%-uk pedig azt mondta, hogy még vannak befejezetlen, épp folyamatban lévő munkálataik. A továbbiakban 29% kerti munkákat tervez, míg 57%-uk nagyobb projektben gondolkodik, például helyiségfelújításban, burkolatcserében.

A 10 legnépszerűbb terv a továbbiakra:

  1. villanyvezetékek felújítása
  2. fürdőszoba-felújítás
  3. konyharenoválás
  4. kocsifelhajtó rendbetétele
  5. kézzel készített ajándékok
  6. a belső udvar csinosítása
  7. famunkálatok
  8. padlólapcsere
  9. ablakcsere
  10. konyhai munkapult cseréje

Forrás: www.goodnewsnetwork.org