Olyan formát adhatsz neki, amilyet csak szeretnél.

Közkedveltek a babzsákfotelek, hiszen nem szokványos megjelenésűek, ráadásul nagyon kényelmes, sokoldalú ülőalkalmatosságok. A készen kapható darabok azonban sokszor nagyon drágák vagy nem teljesen a mi elképzeléseinknek megfelelőek. Őze Ildikó már több babzsákfotelt is készített saját kezűleg, az alábbi sorokban ő osztja meg tapasztalatait.

Közeledett a karácsony és az unokáknak (4) olyan ajándékot szerettem volna adni, amit csak tőlem kaphatnak és örömmel használják majd. A két legkisebb csak párhetes volt, így nekik finom, puha takarót vartam. A nagyobbak 3 és fél és 2 éves.

Óvónőként dolgoztam és ismerem az életkori sajátosságukat. Imádják az állatokat, szeretik, ha az a valami csak az övék. Így jutottam el az állatos babzsákokhoz. Tervezgettem milyen állat lehet. Ők csirkéset kaptak. Nagyon tetszett nekik, örömmel vették birtokba. Ezen felbuzdulva kipróbáltam az egérkét és a bocit is.

Első lépés a tervezés: milyen állat, milyen formájú legyen?

Második lépés a szabásminta készítése: mindegyik egyedi, saját terv esetén szükséges.

Harmadik lépés: anyagok beszerzése. Én csak is jó minőségű anyagokkal dolgozom, hiszen tartós használatra szánom. A babzsák alapjául vízhatlan, törölhető, erős anyag (a mérettől függ a hossza). Az archoz, fülhöz, szemhez különböző színű anyagok. Én puha, plüss bútorvásznat használtam és vékony szivacsot a béleléshez. Cipzár az aljára. Polisztirol golyók a belsejébe.

Arra kell figyelni, hogy gyerekeknek készül, erős igénybevételnek lesz kitéve, így nagyon pontosan kell dolgozni.

Az időigénye elég nagy, hiszen ki kell kísérletezni a méreteket (szem, arc formáját, nagyságát). Azután pontos szabásmintát készíteni, kiszabni az anyagokból. Sok részletet kézzel szegek be, majd felfércelem. Akkor felvarrom. Ezután jöhet az összeállítás, összevarrás. Így 6-8 óra is lehet.

Csak jó minőségű anyagokkal dolgozom, ezek nem olcsók. A polisztirol golyó sem, ráadásul nem könnyű beszerezni. A bekerülési költsége: csak az alapanyagok kb. 8-9000 Ft. A munkámat nem számoltam bele.

Köszönjük Ildikónak, hogy megosztotta velünk, hogyan készültek a babzsákok. Reméljük, sokan kedvet kaptak hasonló készítéséhez.