A sütőpapír az emberiség nagy találmánya.

Használata megkímél a vaj vagy a zsír kenegetésétől, így a fölösleges zsiradékból is kevesebbet fogyasztunk. Segít, hogy ne égjen le a tepsi és később ne kelljen hosszú ideig vakarni, míg tiszta nem lesz.

Persze a papírral sem mindig egyszerű, aki küzdött már a felkunkorodó végekkel, tapasztalhatta, hogy olykor jól jönne még két kéz, de vannak egyszerűbb megoldások is, hogy megkönnyítsük a dolgunkat. Mutatjuk:

Gyűrd össze!

A frissen vágott papír próbálja felvenni a feltekert alakját, könnyű, vékony és könnyen elrepül, ami megnehezíti a vele való munkát. Össze kell gyűrni, majd kisimítani, és máris készségesebb lesz!

Nedvesítsd be a tepsit!

Nem eláztatni kell, csak épphogy benedvesíteni. Ez elég ahhoz, hogy hozzátapadjon a papír, így nem mozdul el, amíg a sütitésztát adagoljuk!

Hajtogass sarkokat!

Ahhoz, hogy ne kelljen szenvedni a felgyűrődő papírral, érdemes behajtogatni a sarkokat az ajándékcsomagolásnál használt módszerrel. Ezt a legegyszerűbb úgy kivitelezni, hogy sütés előtt megfordítjuk a tepsit és fejjel lefelé ráhajtogatjuk a papírt, majd az így elkészült ‘négyzetet’ tesszük a belsejébe!

Vágj csíkot a kerek formához!

A kör alakú tortaformába úgy fog szépen besimulni a sütőpapír, ha méretre szabjuk. A körívet szintén a fejjel lefelé fordított sütőformából tudjuk a legprecízebben körbevágni, majd a magasságával megegyező vastagságban hozzá vágni egy egyenes csíkot, amit benedvesítve feltapaszthatunk az edény szélére. Ha aggódunk amiatt, hogy a papír csatlakozása esetleg nem pontos és a hézagnál kifolyik a tészta, a körívre hagyjunk egy centit, és azt pár centinként becakkozva fektessünk a forma aljára, és azon belül fektessük fel a plusz csíkot!

Jó sütést!