Levelei tökéletesek, virágai pedig mintha porcelánból lennének.

A Mária könnye, porcelánvirág vagy viaszszőlő néven is emlegetett viaszvirág vastag, fényes, sötétzöld levelű kúszónövény, amelyet egyedi megjelenésének köszönhetően a legnépszerűbb szobanövényeink között tartunk számon.

Ernyőszerű csoportokban nyíló porcelánszerű, csillag formájú, viasz hatású virágai kellemes, bár kissé nehéz, mézre emlékeztető illatot árasztanak.

Ha lehet, cserepét egy délre néző, napos ablakba állítsuk, ahol nem csak dekoratív, húsos leveleivel, hanem késő tavasszal és nyáron nyíló virágaival is díszít.

Az ötágú, dupla viaszcsillagok geometriailag annyira tökéletesek, hogy azt a hatást keltik, mintha művirággal lenne dolgunk. Azok, akik életükben először látnak viaszvirágot, általában kellemesen meg is lepődnek, hogy a virágok valódiak.

A trópusi és szubtrópusi területeken őshonos növény a legtöbb lakásban, illetve melegházban jól érzi magát. A kúszó fajták a száraikon található gyökérkezdemények segítségével kapaszkodnak növekedés közben, és sűrű szövevényt alkotnak. Számos faj különösebb beavatkozás nélkül szép, kosárszerű formát hoz létre.

Tavasszal és nyáron tartsuk a növény földjét nedvesen, télen pedig – amikor szunnyadó, nyugalmi állapotba kerül – nagyrészt szárazon. Arra azonban ügyeljünk, hogy a levelek ne zsugorodjanak össze a vízhiánytól. Figyeljünk oda arra is, hogy feleslegesen ne pakolgassuk a cserepét ide-oda a lakásban, mert a mozgatást nem szívleli.

Igénytelen, hálás növény, amely optimális körülmények között tartva rendszeres virágzással örvendeztet meg bennünket. Ne feledjük: csavarodó kúszócserjeként támasztékra van szüksége. Lécekből készítsünk viráglétrát, de rozsdamentes drótból körívet is hajlíthatunk, amelyet gyönyörűen befut.

Az alapfaj virágai fehérek vagy halvány rózsaszínűek, ezeket szinte minden növénybarát ismeri; a csodálatosnál csodálatosabb hibridek azonban nem kevés meglepetést okozhatnak! Léteznek többek között sárga, mályva, vanília vagy éppen csokoládébarna színű virágok is. A virágok közepe szintén eltérő színű, formájú és nagyságú lehet. Ezekből mutatunk most egy csokorra valót:

A selyemkórófélék családjába tartozó viaszvirág őshazája Délkelet-Ázsia, Ausztrália, valamint Polinézia.

Hoya mitrata (flickr.com/photos/nhq9801)

A növénynemzetséghez 200–300 trópusi örökzöld kúszónövény faj tartozik.

Hoya lacunosa (flickr.com/photos/nhq9801)
Hoya bella (flickr.com/photos/nhq9801)
Hoya ariadna (flickr.com/photos/wlcutler)
Hoya bicarinata (flickr.com/photos/wlcutler)
Hoya carnosa ‘Shocking Pink’ (flickr.com/photos/nhq9801)
Hoya aldrichii (flickr.com/photos/31031835@N08)
vermonthoyas.com