A növényekkel beültetett és/vagy napelemekkel felszerelt háztetők nagyban hozzájárulnak az energiatakarékossághoz, vallják a franciák.

Franciaországban a közelmúltban új törvényt fogadtak el, amely előírja, hogy a kereskedelmi célú ingatlanokon található új, lapostetős épületek tetejét legalább részben növényekkel kell beültetni vagy napelemekkel felszerelni. Hőszigetelő hatásuknak köszönhetően a zöldtetők a téli időszakban hozzájárulnak az energiaveszteség csökkentéséhez, míg a nyári hónapokban hűvösebben tartják az épületet. Említésre méltó érv továbbá a zöldtetők mellett, hogy hasznosítják az esővizet, nagyban leegyszerűsítve ezzel a vízelvezetés kérdését, valamint elősegítik a biológiai sokféleség fenntartását és növelését az ún. városi dzsungelekben is.

Az eredeti elképzelések szerint a törvény hatálya szélesebb körű lett volna és valamennyi új építményre kiterjedt volna, végül a különböző politikai csatározások eredményeként egyelőre csupán a kereskedelmi célú épületeket vonták a törvény hatálya alá. Hogy a vállalkozásoknak kedvezzenek, a tulajdonosok választhatnak a növények és a napelemek között, mivel ezek a megoldások a jogszabályi megítélés szerint megfelelően ellensúlyozzák az épületek működtetése kapcsán felmerülő energiaveszteséget, illetve a biológiai sokféleség ellen ható káros tevékenységeket.

Hasonló törvények elfogadása révén a zöldtetők egyre gyakoribbá válnak számos más országban, így Németországban, Ausztráliában és Kanadában is.

Miért válasszunk zöldtetőt?

  • Javít az épület összképén, ezáltal jobban vonzza a potenciális befektetőket.
  • A kültéri vízelvezetést részben megoldja, hogy az esővízgyűjtőkben felfogott vizet a növények hasznosítják.
  • A kiemelten csapadékos időszakokban csökkenti a városi csatornarendszer terheltségét.
  • Csökkenti a levegőszennyezést olyan növények ültetése révén, amelyek elnyelik a levegőben lévő szennyező anyagokat és más légköri lerakódásokat, valamint szűrik az ártalmas gázokat.
  • Közösségi kertet és szabadidős teret teremt a zsúfolt nagyvárosokban.
Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com