A fém és a műanyag cipzár is cserben tud hagyni, de van remény!

A cipzárproblémák egy része könnyedén orvosolható, ha tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Ruhákon, cipőkön, csizmákon, táskákon is alkalmazható ötleteket mutatunk, a felmerülő hibák szerint:

Akadozik

Ha ennek fizikai oka van, mondjuk becsípődött cérnaszál vagy anyagdarab, akkor egyértelmű a megoldás, ki kell szedni azt, ami elakasztja. Ha nem megy kézzel, próbáljuk csipesszel!

Ha látszólag semmi oka, mégis akadozik, nehezen mozdul bizonyos részeken, akkor kenjük be a cipzárt viasszal vagy annak híján grafitceruzával, mosogatószerrel, olajjal, vazelinnel vagy szappannal! Érdemes azt is megnézni, hogy az egyik fog nem áll-e jobban ki, mint a többi, ami miatt szorul.

Szétnyílik

Ha hiába húzzuk fel és le, szétnyílik, az arról árulkodik, hogy a kocsi már nem végzi jól a feladatát. Általában az idő múlásával elkezdenek kicsit meglazulni, a túl sok hely miatt a fogazat pedig már nem fésülődik össze kellően. Ennek a megoldása, ha egy fogóval óvatosan összenyomjuk a kocsit anélkül, hogy eltörnénk.

Nem egyenletesen húzódik

Előfordulhat, hogy a cipzár felhúzása közben csak az egyik oldal mozdul, a másik nem. Ilyenkor már nincs esélyünk, hogy egyenletes eredményt kapjunk, így érdemes teljesen lehúzni a kocsit a cipzárról, majd újra visszarakni. A cipzár végén van egy úgynevezett ‘stop’, ez általában le van varrva, ezt lehet, hogy le kell bontani hozzá, és újra visszavarrni.

Leugrik a kocsi

Olykor a mosógépben találjuk meg az apró varázslatos alkatrészt, amit az előbb említett stop híján már könnyű elhagyni. Az apró műanyagok könnyen eltörnek, ez esetben érdemes pár öltéssel magunk odavarrni egy csomót a cipzár végére, ami megakadályozza a kocsi leesését.

Elhagyott fogó

Másik gyakori probléma, hogy elhagyjuk, amivel meg tudjuk fogni a cipzárat, ami jelentősen megnehezíti a használatát. Ilyenkor egy gémkapocs is segíthet, amit belefűzünk, de ízlés függvényében akár egy gumi vagy fonat is jó szolgálatot tehet.

Ha valaki a leírtak alapján nem tudja elképzelni a műveleteket, itt egy videós segítség, amin jól látszik, hogy kell csinálni:

Ha egyik sem válna be, akkor már csak a cipzár kicserélése marad…