A ruhásszekrény általában (mindegy mekkora) nem elég nagy.

Főként a nőket szokta sújtani, hogy nincs mit felvenniük, viszont nincs is elég hely tárolni azt, amiből nincs mit felvenni. Ezért érdemes bevezetni időközönként egy nagy gardrób rendberakást, amivel megkönnyítjük az életünket. Ha egyszer sikerült jó alaposan átszelektálni, utána már szinten tartani is sokkal könnyebb lesz. Bár nem egyszerű feladat és időt is kell szánni rá, de megéri. Most megmutatjuk, hogyan csináld meg 3 egyszerű lépésben!

1. Mindent kiszedni!

Tényleg mindent, amit ott tárolunk! Ruhák, vállfák, cipők, kiegészítők. Erre azért is van szükség, hogy átlássuk a dolgainkat.

2. Szortírozni!

Ez a dolog talán legnehezebb része! Átválogatni, hogy mi kell és mi nem.  4 csoportja oszthatjuk a ruháinkat:

  1. amit szeretünk, hordunk és hordani is fogunk
  2. szeretjük, hordanánk, de előtte még javítandó
  3. nem hordjuk, de jó állapotú, ezért eladjuk, vagy eladományozzuk
  4. nem hordjuk, nem jó állapotú, de valamiért elpakoltuk, ezek kidobandók

Ha nehéz a döntés, érdemes szem előtt tartani, hogy ami nem volt rajtad egy éve, arra valószínűleg nincs szükséged! A ‘majd jó lesz’ kupac is szinte biztos, hogy nem lesz jó. Ha portörlőrongynak tartasz meg valamit, akkor tedd a takarítószerekhez. Ha érzelmi okokból ragaszkodsz egy-egy darabhoz, ‘rettentő csúnya és szúr, de az exemtől kaptam’ azok valószínűleg jó szolgálatot tehetnek majd valaki másnak. Gondolj erre, amikor megszabadulsz tőlük.

KonMari szerint a kérdés, amit fel kell tenned magadnak: ‘örömöt okoz a viselése? úgy érzed jól áll rajtad?’ Ha a válasz nemleges, adj túl rajta! Igaz ez a ruhákra, cipőkre, övekre és minden más gardróbban rejtegetett holmira is.

Ha mindez kész, akkor jöhet a…

3. Visszapakolás!

Immáron már csak azok, amiknek valóban a hasznát vesszük.