Esős időben külön figyelmet igényel.

A dália csak úgy vonzza a tekintetet! Ezért ne a kert egyik eldugott zugába, hanem egy hozzá méltó, napos, központi helyre ültessük.

Az első dáliákat a korai spanyol felfedezők az észak-amerikai kontinens kellemesen meleg éghajlatú tájain találták. Innen került át Mexikóba, majd Európába.

A gumós, lágyszárú dáliaféléket nem árt kényeztetni és óvni; már az első hideg fuvallatok kárt tehetnek bennük. Júniustól az őszi fagyok beálltáig virágzik

Számtalan csodás színben pompáznak, a narancssárgától a babarózsaszínűig terjed a skála. Páratlan szépségük csoportba ültetve teljesedik ki.

Az árnyékot nem kedveli, napsütésben fürdő helyet válasszunk neki a kertben. Rendszeres öntözést igényel, emellett tápanyagigényes: a jó vízelvezetésű, humuszos talajban érzi jól magát.

A dália rögtön kitűnik a virágok tömegéből, annak ellenére, hogy formája igencsak változatos. Vannak virágok, amelyek hosszú, vékony pálcikára tűzött pomponra hasonlítanak, mások lapított nyalókára emlékeztetnek, ismét mások szirmai ezer tüskeként meredeznek. Ami összeköti őket, hogy láthatóan valamennyinek nehéz a “feje”.

A magasra növő fajtákat karózzuk ki, hogy a növény szára szép egyenesen álljon.

Elősegíthetjük a bokros növekedést, ha a fiatal növényeket többször visszacsipkedjük, azaz egy levélpár felett a hajtáscsúcsot eltávolítjuk. Habár ez késlelteti a virágzást, minden egyes új hajtás virágrüggyel fog fejlődni.

Az élénk rózsaszín, vörös, narancs, sárga virágok pompás színkavalkáddal derítik fel a nyártól búcsúzó kertet.

Esős időben a virágok megtelnek vízzel. Ha túl sok gyűlik össze a virágkehelyben, a szár nem bírja tovább tartani, és a virág lebukik. Gondos kertészként a mi feladatunk, hogy óvatos mozdulatokkal, egyenként kirázzuk a vizet a virágfejekből.

A dália teleltetéséhez a fagyérzékeny gumókat az őszi fagyok előtt ássuk ki és tavaszig tartsuk száraz, hűvös helyen.

Tavasszal, a fagyveszély elmúltával ismét kiültethetjük a dália gumóit a kertbe (kb. 5 cm mélyen kerüljenek a földbe). Ha időben kerülnek a talajba, akkor a népszerű növény július elején hozza első virágait.

Németország, Fulda