Egyelőre egy ilyenről van tudomásunk, de sokra lenne szükség világszerte.

A kutyák szimata kiváló, így bevetik őket bombák, drogok, túlélők, betegségek, de még a járvány kiszagolásánál is.

A Kep névre keresztelt angol springer spániel a csővezetékekre specializálódott, ő a vezetékek megrepedését veszi észre azelőtt, mielőtt mindent elárasztana a víz. Az ausztráliai Water Corporation alkalmazottjaként a kutya feladata, hogy a ritkán lakott területeken fekvő, földbe ágyazott vízvezetékeket vizsgálja, amelyek esetében egy hiba felderítése akusztikus eszközökkel nem túl hatékony vagy túlságosan költséges.

Kep az apró repedéseket is jelzi, feltehetően azért, mert érzi a vízben található klór a szagát, akár a föld alatt egy méter mélyről is. Kölyökkorától erre tanították, ebben jó, eddig több mint 90 föld alatti szivárgást jelzett, és ezzel több százmillió köbméter vizet spórolt meg az ausztráliai vízszolgáltatónak és persze a lakosságnak is.

A szorgos kutyus, aki Andrew Blair kíséretében járja a vízhálózatot, úttörője lett a szakterületnek. A sikereken felbuzdulva egyre több ebet képeznek ki erre a célra a Ausztráliában, de akár nekünk is jól jönnének hasonló szakértelemmel bíró vízügyi dolgozók.

Forrás: ABC News