Népszerű a növénykedvelők körében.

A florárium, vagy ahogyan időként emlegetni szokás palackkert nem csak nagyon mutatós, hanem praktikus is. A benne elhelyezett növények jól láthatók, ha páraigényesebbek, a számukra megfelelő klíma könnyen megteremthető, ráadásul a körülöttük lévő üveg megakadályozza, hogy a növényekről vagy az ültetőközegükből bármi is lehulljon.

Szabóné Zsoldos Gyöngyi maga készítette saját kis floráriumát – az újrahasznosítás jegyében – egy IKEÁ-ból származó eredetileg lámpás felhasználásával. Ő meséli el a következő sorokban lépésről lépésre, mi mindenre volt hozzá szükség és végül hogyan állította össze:

Egyik nap a sokbabás Aloe verá-mat ültettem át használt illatmécses üvegébe, mikor csak jött az ötlet, hogy kell nekem egy „mini oázis”. Jött a klasszikus „mibe is tehetném?” kérdés, amikor bevillant, hogy van anyósomnál egy régebbi, használt IKEÁ-s tömbgyertyás lámpás. Nem tudom miért, de azonnal magával ragadott az ötlet, hogy házasságot teremtsek ezekből a dolgokból. Még régebben tettek rá szert egy lomtalanítás alkalmával, mondván, jó lesz még valamire. Aztán ázott kint a teraszon, majd addig-addig somfordáltam, hogy elkunyeráltam magamnak. A tömbgyertya szétfolyt benne, elég viharvertnek látszott. Ki kellett alaposan mosni, és már közben kirajzolódott a képzeletemben az egész. Viszont szerettem volna, ha kicsit megtart az eredeti funkciójából is, így jutottam el oda, hogy rakok bele egy melegfényű LED fényfűzért is. Lámpás is és növény is, újrahasznosított is… Ezek a gyengéim, csak szuper lehet!

Amire szükség volt:

 • Lámpás
 • Növények
 • Aprókavics
 • Fenyőkéreg
 • Kókuszrost
 • Melegfényű LED fényfűzér

A lámpás alján vannak apró lukak, hogy a mécsesbetét levegőhöz jusson. Olyan kavicsot kellett bele néznem, ami nem hullik ki rajta. Továbbá az is lényeges volt, hogy közel azonos víz- és fényigényű virágok legyenek összepárosítva. Ezen felül fontos, hogy meglegyen a két réteg: kavics alulra a dohosodás és rothadás elkerülése végett, s rá az ültetőközeg.

A legtöbb idő a növények megvétele volt (mert hát tudjuk ez milyen… ez is szép, meg az is szép…). Viccet félretéve, kb. 20 perc volt az egész cakkumpakk. Ebből 5 perc az áztatása a kókuszrostnak.

Négy növénykét telepítettem, mind fénykedvelő, nedves, párás közeget igényel.

 • Mini Pepromia – Tompa levelű törpebors
 • Peperomia Nivalis – Húsos levelű törpebors
 • Sukkulenten – Mini pozsgás
 • Tillandsia – Szakállbromélia

Alapréteg a kavics, kb 5 cm vastagágban. Erre jön rá az áztatott kókuszrost (egy 260 grammos tégla negyedét kell áztatni 5 percen át 1-1,5 l vízben) keverve egy marék fenyőkéreggel. Ebben a kevert közegben akkora lukakat hagyni, amikben a pici cserepes növénykék gyökere némi földjével együtt elfér. Kivétel a szakállbromélia, ugyanis ennek a növénynek nincs gyökere. (Nagy kedvencem, igénytelen, és megölhetetlen- ha nem adsz neki vizet akkor is jól el van, kiszárad mint Jerikó rózsája, és még így is szép, s ha vízhez jut, akkor pompázik. Ő a képen a kis pirosas-rózsás sündisznó.)

Neki így elég csak beletenni a végét egy picit a mulcsba. S mikor ez kész lett, körbeszórtam még mulccsal és hanyag eleganciával beletekertem a fényfűzért.

A legtöbb alapanyag bárhonnan beszerezhető, előnyben vannak, akiknek valamilyen speciális állatuk van otthon. Nekem így fenyőmulcs bőven akad, a halloween tarisznyarákom abban héderel, így egy 60 literes kiszerelés mindig van itthon.

Kavicsot lehet találni, előnyben a kertesek. De akinek nincs, ne essen kétségbe. A hódos áruházban beszerezhető minden egy helyen:

 • Fenyőmulcs 40 l  749 Ft – ez a mennyiség bőven sok
 • Kvarckavics 15 kg-os kiszerelés 1299 Ft – kb. 5 marék kell belőle
 • Beltéri 20 LED-es melegfényű fényfűzér 499 Ft
 • Kókuszrost 260 g 360 Ft
 • Virágok összesen 2496 Ft
 • Lámpás (nekem adott volt) 1690 Ft IKEA

Mindezt összevetve 5403 Ft ha van lámpa, ha nincs akkor 7093.

Természetesen ki lehet számolni az alapanyag mennyiségből, hogy kb. mennyire jön ki, durván 3500 Ft-ra. Viszont a megmaradt alapanyagokból rengeteg mindent lehet még készíteni, pl. amit az elején is említettem: üveg illatmécsesből „cserepeket” vagy még „minibb” oázist.

Köszönjük Gyöngyinek a nagyszerű leírást, mi biztosan kipróbáljuk a florárium készítését.