A hasznos beporzó rovarokat is a kertbe csalogatja.

Az illatos, lila virágú levendula hazánkban is egyre több teraszon és kertben tűnik fel. Érdemes levendulát termesztenünk, mivel igénytelen (csupán napos és meleg helyet kíván), hamar nő és számtalan felhasználási lehetőséggel bír.

Ott a helye a konyhában fűszerként, mediterrán ételekhez, italokhoz, de molyűző hatása is van, valamint fürdővízbe is tehetjük.

Régóta ismert mint gyógynövény, nyugtató, fertőtlenítő hatású. Megfigyelések szerint riasztja a hangyát és a levéltetveket, ezért szívesen ültetik rózsa mellé.

A közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (további elnevezései: francia levendula, orvosi levendula, szagos levendula, valódi levendula) a legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Tihanyban is ez a fajta honosodott meg, időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása.

Az angol levendula aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a közönséges levendulánál. Mennyiségre több az olaja, viszont kisebb értékű, és nehezebb termeszteni is. Díszíthetünk vele virágágyásokat, talajtakaróként is alkalmazhatjuk, de ültethetjük virágládákba is.

flickr.com/photos/50697352@N00

A mediterrán térség meleg, száraz éghajlatú területein őshonos spanyol levendula (füzéres levendula vagy bóbitás levendula, olykor francia levendula) nem azonos a legtöbb kertész által már jól ismert közönséges levendulával. A spanyol levendulának is finom az illata, virága pedig különösen bájos és szép. Amiben legfőképp eltér a közönséges levendulától az az, hogy jobban kedvére van a meleg klíma.

Kis bokrocskákat alkot, amelyekből pompás alacsony sövény vagy ágyásszegély nevelhető. Napos fekvésű helyet keressünk a számára a kertben. Másik népszerű megoldás az edényes növényként való tartása. Cserépbe, balkonládába ültetve hosszú ideig díszíti a környezetünket.

A levendula egyike a legkedveltebb gyógynövényeknek, hisz csodás frissen és szárítva is.

Ha azt szeretnénk, hogy sokáig illatozzon, akkor gyűjtéséhez száraz napot válasszunk, amikor teljes nyílásban vannak virágai.

Mivel csak 7-8 nap áll rendelkezésünkre, figyelnünk kell, nehogy lemaradjunk a levendulaszüretről.

flickr.com/photos/barockschloss

Virágzás elején, amikor a levendulavirágok kinyíltak, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk.

flickr.com/photos/winnie_pix

Ha szárított virágdíszt szeretnénk, lefele lógatva kössük fel. A levágott szárakat csokorba kell kötni, és árnyas, szellős helyen felakasztva szárítani.

flickr.com/photos/winnie_pix
flickr.com/photos/pikerslanefarm
flickr.com/photos/pikerslanefarm
flickr.com/photos/mmmavocado
flickr.com/photos/blumenbiene
flickr.com/photos/ell-r-brown