Megtévesztő hasonmások.

A figurák lenyűgöző látványt nyújtanak, megszólalásig hasonlítanak élő állatokra. Szepes Liliána mesterien űzi a tűnemezelést, ezzel a technikával pedig akár egy fotó alapján is elkészíti kedvencünk kicsinyített, élethű mását. A következőkben Liliánától tudhatjuk meg, hogyan kezdődött esetében a tűnemezelés iránti vonzalom, valamint hogy hogyan is készülnek ezek a pompás kis figurák.

Véletlenül láttam meg az interneten egy japán művész (Wakuneco) videóját, ahol megmutatta, hogyan készít tűnemezelt macskaportrét. Először nem tudtam, mi ez a technika, mert Magyarországon szinte alig ismert és szakirodalma sincs, de azonnal tudtam, hogy meg akarom tanulni. Nagyon szeretem az állatokat, és lenyűgözött, hogy mennyire élethű figurákat lehet vele készíteni, szerettem volna a saját kedvenceimet is megörökíteni ilyen formában.

Gyapjúra, különböző vastagságú nemezelőtűkre és nemezelő alátétre van szükség a szobrok elkészítéséhez. A nemezelő tű egy speciálisan fogazott eszköz. Ahogy többször beleszúrjuk a gyapjúba, elkezdi összegubancolni a szőrszálakat, aminek nyomán a gyapjú összeáll és egy alakítható, formálható felületté válik. Nagyon különleges élmény, ahogy a kusza, puha szőrgombolyagból élethű figura születik.

A munka közben sok mindenre figyelni kell, pl. az arányok alakulására, ahogy a tűszúrások nyomán tömörödik, formálódik a gyapjú; a hosszú szőrszálak rögzítésére, hogy később ne hulljon ki; a szobor keménységére, hogy legyen tartása, és ne jöjjenek szét a szálak; a nemezelőtűk helyes használatára, mert nagyon könnyen eltörnek. Tulajdonképpen minden mozzanat fontos a siker érdekében.

A tűnemezelés lassú, aprólékos folyamat, sok-sok türelmet igényel. Egy 15 cm-es szobor kb. 25-30 órán keresztül készül. Az elkészülés ideje függ a forma, a szőrzet és a mintázat bonyolultságától.

Egy kisebb, 4-5 cm-es figurát 1-2 ezer forintból ki lehet hozni, a nagyobbak akár 8-10 ezer forintos ráfordítást is jelenthetnek. Az anyagi részét sok tényező befolyásolja, pl. a felhasznált gyapjú mennyisége, minősége, a különböző kiegészítők használata (pl. élethű szemek, karmok, orr stb.). Összességében elmondható a tűnemezelésről, hogy sajnos nem az olcsó kreatív tevékenységek közé tartozik.

Ami még fontos lehet, hogy rengeteg lehetőség rejlik a tűnemezelésben. Nemcsak állatfigurákat lehet vele készíteni, hanem dísztárgyakat, dekorációt, arcot, emberi figurát, szinte bármit meg lehet belőle formázni.

Legtöbbször megrendelésre szoktam, fotókról egyedi szobrokat készíteni a gazdiknak. Sokan kérik ebben a formájában a kedvencük megörökítését, mert ez egy örök, tapintható, kézzel fogható emlék marad. Többször kísérleteztem a kedvencek szőrének nemezelésével is, így a szobrot már az állat saját szőrével is ki tudom egészíteni. Vannak olyan gazdik, akiknek a szeretett állat elvesztésének a feldolgozásában segít, ha elkészül egy ilyen egyedi emlék.

A Facebook oldalamon van több kép a figurákról és a készítés menetéről, ide mindig felteszem az aktuális munkáimat, egy nyuszi készítésének lépései videón is láthatók. A honlapom címe pedig: www.tunemezeltallatok.hu.

Köszönjük Liliánának, hogy bemutatta nekünk a technikát és a gyönyörű alkotásait!

Képek: Szepes Liliána