Minden háztartásban vannak ollók, amelyek könnyen veszítenek az élükből.

Sokan ilyenkor újat vesznek, pedig nem olyan nehéz az élesítésük. Lehet kapni kimondottan ollóélezőt is, de, ha épp nincs ilyen kéznél, akkor különféle hétköznapi eszközök segítségével is célt érhetünk. Mutatjuk is, melyek ezek:

Fenőkő

Nem csak kés élezésére alkalmas, hanem az ollóéra is. Lehet, hogy érdemes előtte szétcsavarozni az ollót és két külön ‘késként’ nekiállni élezni. A fenőkövet, vagy az élezendő felületet először érdemes bevizezni, majd a pengét a belső felével vízszintesen a kőre fektetve határozott mozdulattal egyenesen végig húzni. A fenőkő durvább, szemcsésebb felével kell kezdeni, és megismételni többször a mozdulatot, majd áttérni a finomabban szemcsés oldalra ugyanígy. Addig kell ezt ismételni, amíg újra élesen nem vág.

Csiszolópapír

Először félbe kell hajtani a csiszolópapírt úgy, hogy a csiszolófelülete kifelé nézzen, majd az élezésre váró ollóval keskeny csíkokat vágni bele. Fontos, hogy az él mentén vágjuk a papírt, így a kis szemcsék a fenőkőhöz hasonlóan fognak működni.

Alufólia

Hasonlóan a csiszolópapírhoz össze kell hajtogatni egy darab alufóliát úgy, hogy legalább 6 réteg legyen egymáson, majd több csíkot vágni vele. Ha nem lesz elég, akkor még folytatni kell, majd a végén letörölni.

Ezek a módszerek akkor válnak be, ha elég ügyesek vagyunk, és az olló sincs teljesen kicsorbulva. Abban az esetben már csak szakember tud segíteni.

Forrás: Popular Mechanics