Hogy az ínséges időkben se koplaljanak.

Amikor lehullanak a kerti fákról és bokrokról a levelek, lehetőségünk nyílik a szárnyas vendégek jobb megfigyelésére. Télen könnyű észrevenni, hogy mely madárkák érkeznek a kertünkbe eleséget keresve.

A legjobb, ha madáretetőket helyezünk ki részükre, és ha ezekre a házból, az ablakból is rálátunk, akkor rendszeresen szemmel tarthatjuk a tollas barátainkat.

A kerti madarak etetésénél fontos, hogy változatos legyen a táplálék, mert minden madárfaj mást igényel:

Kertünk madarai: a magokat evők és a lágyeleséget fogyasztók

Az erős csőrrel rendelkező fajok szívesen fogyasztanak gabonát, magokat, vadmagvakat. Ide tartozik például az erdei pinty és a házi veréb. A lágy táplálékot fogyasztók, például a kék cinege vagy a vörösbegy vékony, hegyes csőre a rovarok vadászására alkalmas. A bogyófogyasztó fajoknak, például a fekete rigónak vagy az énekes rigónak hosszú, vékony, erős csőre van, amely a vadontermő gyümölcsök szedegetésére alkalmas. A felkínált takarmány mindig legyen a madárfajnak, csőrnek megfelelő, máskülönben az állatok nem fognak hozzányúlni!

Érdemes télen több madáretetőt is elhelyezni a kertben. Így kevesebb stressz éri a madarakat, hiszen tudják, hogy nagyobb eséllyel találnak táplálékot, és nem kell egyetlen etetőnél harcolniuk az eleségért. Tegyünk ki különböző receptek szerint készült takarmánykeverékeket, hogy minden madár megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Legyen köztük olyan, amely a magevőknek, a bogyóevőknek, illetve a lágyabb táplálékot fogyasztóknak való. A bogyók, magok, napraforgómag mellett tartalmazzanak zabkorpát, zsíros zablisztet is.

A fixen elhelyezett etetők mellett ajánlatos kilógatni mobil maggolyókat is itt-ott. Lényeges, hogy ezeket olyan helyre akasszuk, hogy ragadozók, macskák ne érjék el a madarakat, miközben táplálkoznak.

A szakértők szerint a kiegészítő táplálás nem szükséges addig, amíg a hőmérő higanyszála nem megy -5 °C alá, és nem borítja hótakaró a tájat. Ebben az esetben se csak dióféléket és magvakat kínáljunk, mert ugyan az olyan magevők, mint a pinty vagy a cinegefélék örülnek nekik, de a rigófélék, a feketerigó vagy a vörösbegy nem tudnak velük mit kezdeni. Utóbbiak számra tegyünk zabkorpát, szárított bogyókat, almát is az etetőbe.

Semmi esetre se adjunk a kis szárnyasoknak kenyérmorzsát, konyhai maradékot, hulladékot! Ezek nem csak megbetegíthetik őket, de odavonzzák az etetők (és a kertünk, házunk környékére) a patkányokat, egereket is.

Ellenőrizzük rendszeresen a madáretetőket és környéküket, és ha szükséges, tisztítsuk meg azokat.