Egyszerre szép és praktikus a felfuttatott kúszónövényből készült árnyékoló.

Hogy mikor van tökéletesen megtervezve egy ház? Ha a folyamat során a tervező mind a funkcionalitást, mind az esztétikumot a legmesszebbmenőkig szem előtt tartja. A Japánban székelő Hideo Kumaki Építész Stúdió munkatársainak ezt a célt nagyszerűen sikerült megvalósítaniuk. Csodálatos, zöld árnyékolóval ellátott házat terveztek úgy, hogy harmóniát és egyensúlyt teremtettek természet és épített környezet között.

A teraszt határoló, hangulatos zöld kültéri árnyékoló rendeltetése, hogy megóvja a beltéri helyiségeket a nap tűző sugaraitól, valamint hogy a buja levélzuhatag alatt barátságos, meghitt szabadtéri étkező- és pihenősarok jöhessen létre.

Az árnyékolónak köszönhetően a tényleges hőmérsékletkülönbség a kinti és benti tér között 10 °C, így elmondhatjuk, hogy az építészeknek valóban sikerült egy működő, természetes védőpajzsot létrehozniuk. Ha egy pillantást vetünk a belső kialakításra, láthatóvá válik a finom vonalvezetés, valamint a minimalista szín- és anyagválasztás, amely összességében a szemnek tetsző, könnyen átlátható, letisztult belső teret eredményezett.

Sokat nyomoztunk, hogy milyen növényeket használtak fel a megvalósításhoz, míg nem a projekt oldalán találtunk néhány utalást: iszalag, keserűdinnye, szagos bükköny, sarkantyúka.