Habár újabb aranykorról még nem beszélhetünk, de az elmúlt évek csökkenő tendenciája után manapság újra szárnyal a magyar építőipar – hála többek között a lakásáfának és a különféle családtámogatási programoknak.

Mivel a helyzet jövőre várhatóan még tovább fokozódik majd – hiszen mindenki igyekszik kihasználni a vélhetően átmeneti lehetőségeket –, ezért sokan elhatározták már magukat, hogy jövőre belefognak az építkezésbe.

Válasszunk generálkivitelezőt, ha nem akarunk megőszülni

Egy építkezés a legritkább esetben móka és kacagás. Egész embert kíván legalább a család férfitagjától, akinek folyamatosan ott kell lenni, segíteni, irányítani a munkát, szervezkedni, és kézben tartani az ügyeket. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy hónapokig nincs nyaralás, pihenés és nyugalom. Egy új ház felépítése stresszes dolog, rengeteg álmatlan éjszakával, veszekedéssel, várakozással és ablakon kidobott pénzzel jár együtt, azonban ma már van alternatíva, amit úgy neveznek, hogy generálkivitelező!

A generálkivitelező feladata nem más, minthogy az építkezéssel járó minden terhet levegye a vállunkról.

Nekünk elegendő lesz kiválasztani az ideális tervet, elmondani vagy lerajzolni álmaink otthonát, és utána hátradőlve élvezhetjük a mindennapokat, továbbra is teljes életet élhetünk, sok időt tölthetünk a családdal, és a munkahelyi teljesítményünk sem csökken. A generálkivitelező ugyanis már az első engedélyek beszerzésétől kezdve gondoskodik arról, hogy zsákutcák nélkül kerüljön megtervezésre és kivitelezésre leendő otthonunk, így a folyamatos ellenőrzéseken túl nekünk csak annyi dolgunk lesz, hogy a megbeszélt időpontban átvegyük a ház kulcsait, és beköltözzünk új lakásunkba.

Természetesen egy generálkivitelezőnek is vannak költségei, de ha leszámítjuk a sok ablakon kidobott pénzt és idegeskedést – ami az önálló építkezéssel garantált –, akkor alighanem megtérülő befektetésről beszélünk, miközben az ingatlan építési költségei mindvégig fixek maradnak, és nem kell aggódnunk a minőségi problémák miatt sem, ha mindent szerződésbe foglaltunk. Így valóban lehetőség van stresszmentesen építkezni!

Építsünk okos- és passzívházat

Bár sokan értelemszerűen azért építenek új házat, hogy a családjuknak legyen hol laknia, és legyen elegendő hely mindenkinek, azonban egyre többen építkeznek ma már tudatosan, ami 2020-ban egy nagyon fontos trend marad, különös tekintettel a különféle okos megoldásokra, illetve a passzívházakra. Bár a két ingatlantípust sok esetben külön kezelik, azonban már idén is nagyon nehéz volt önállóan említeni őket, hiszen egy passzívház általában egyben okosház és fordítva. Előnyeik a kényelem és a magasabb komfort mellett, hogy sokkal értékállóbbak, vagyis egy megfelelő környéken garantáltan jó befektetést is jelentenek.

Maga a passzívház a fenntartható építőipar egyik legfontosabb eleme jelenleg, miközben kialakítása egybecseng a jövő környezetvédelmi törekvéseivel is. Az efféle ingatlanok ugyanis általában az erőteljes szigetelés mellett egy hőcserélős szellőzőrendszerre épülnek fel, mely gyakran a geotermikus hő segítségével képes arra, hogy nyáron klíma, télen fűtés használata nélkül biztosítsa az épületben a kellemesen komfortos hőmérsékleteket, méghozzá folyamatosan friss – pollenektől és szennyezőanyagoktól mentes – levegő társaságában. Egy jól kialakított, minősített passzívház tehát szinte nulla káros anyag kibocsátással rendelkezik, miközben a rezsiköltségek is minimalizálhatók a segítségével, tehát a kialakításakor keletkező extra költségek az évek folyamán apránként megtérülnek.

Az intelligens rendszerek ezt a folyamatot képesek maximalizálni és fokozni, hiszen egy okosházban – legyen az akár passzív, akár csak jól szigetelt –, olyan szisztémák működnek, melyek teljesen automatizálnak bizonyos folyamatokat. Az időjáráshoz igazodó fűtés, a fényviszonyokhoz kalibrált árnyékolás- és világítástechnika, az intelligens védelmi rendszer, az önműködő háztartási gépek, a sort pedig még hosszasan lehetne folytatni a speciális megoldásokról és ezek kombinálási lehetőségeiről. Az okosotthon önmagában is rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik, de egy passzívház okosítása a jelenlegi építőiparban a non plus ultra kategóriát képviseli, így nem véletlen, hogy jövőre már mindenki ilyet akar.

Vegyük igénybe az állami támogatásokat

Merthogy az állam támogatja jelenleg a lakásvásárlást és a lakásfelújítást egyaránt, így érdemes tájékozódni a különféle lehetőségekről, mint amilyen többek között például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is. Ezt bárki igénybe veheti, akinek meglévő vagy leendő családja van, és mivel 2020-ban még a jelenlegi szabályok és kritériumok lesznek érvényesek, érdemes lesz időben igényelni a támogatást, melynek összege már két gyermek esetén is kifejezetten jelentős segítség lehet. Fontos, hogy ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kérvényezést, hiszen természetesen milliónyi kiskaput találhatnak a bankok az igénylés során, így sok esetben akár hónapok telhetnek el a szükséges dokumentumok beszerzésétől kezdve a pénzösszeg utalásáig.

A röviden CSOK néven ismert kedvezmény 600 ezer forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet. Ennek megfelelően a következő képlet érvényes jelenleg az igénylőkre:

  • 1 gyermek után 600 ezer forint jár felújításra (40 m3 felett) és lakás építésére vagy vásárlására (70 m3 felett);
  • 2 gyermek után 1 millió 430 ezer forint jár felújításra (50 m3 felett) és 2 millió 600 ezer forint lakás építésére vagy vásárlására (80 m3 felett);
  • 3 gyermek után 2 millió 200 ezer forint jár felújításra (60 m3 felett) és 10 millió forint lakás építésére vagy vásárlására (90 m3 felett);
  • 4 vagy több gyermek után 2 millió 750 ezer forint jár felújításra (70 m3 felett) és 10 millió forint lakás építésére vagy vásárlására (90 m3 felett).

Csak minőségi alapanyagokkal dolgozzunk

Bár rengeteg hasznos tanácsot lehetne felsorakoztatni egy 2020-as kisokosban a megfelelő vállalkozó kiválasztásától kezdve a jó tájolású lakásig bezárólag, azonban bármelyik kivitelező egyetért abban, hogy mindennek az alapja inkább a minőségi alapanyagban rejlik. Sajnos az építőiparban is megjelentek az utóbbi években a gyengébb minőségű építőanyagok, melyek bár nem sokkal, de olcsóbbak, mint a jól bejáratott nevek, alkalmazásukkal pedig sok esetben évekre megkeseríthetjük az életünket, hiszen néhány zsák romlott habarcs vagy cement olyan mértékben képes lehet károsítani a ház szerkezetét, hogy a helyreállítás akár több millió forintba is kerülhet.

Emiatt lényeges, hogy mindig minőségi tüzépet válasszunk az építkezéshez – hiszen sok esetben a jó minőségű építőanyag is megromolhat, ha rossz körülmények között tárolták –, ahonnan garantált minőségben, és akár nagy mennyiségben lehetőségünk nyílik mindig építőanyagot vásárolni, méghozzá kedvezményes, személyre szabott árakkal, illetve házhoz szállítással. Ha egy ilyen megbízható háttér áll mögöttünk, az már fél siker ahhoz, hogy egy minden téren kimagasló minőségű ház épülhessen fel.