Emlékeket őriz.

Egy régi bútordarab nemcsak jó szolgálatot tesz, de emlékek is fűződnek hozzá. Zerza Péter nagyszülei házából vette magához és újította fel a régi tálalószekrényt, mely egykor nagyszülei házában állt.

Ez a kredenc a nagyszüleim házában állt és hosszú ideig szolgálta ki őket. Nagyapámat két évi ápolás után 2019-ben elvesztettük, rá egy évvel pedig eljött az ideje hogy a szüleim eladják a házat. Az egyik alkalommal, amikor azt mérlegeltük, mit tartsunk meg, megláttam ezt az öreg bútort. Ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy meg kell mentenem.

A legfontosabb, amire szükségem volt, az a türelem, és nem csak a munka nagysága, hanem a folyamat közben felmerülő problémák miatt is.

Eszközök tekintetében a legfontosabbak a hőlégfúvó, kaparó, csiszológép és az ecset.

Nagymamám, annak érdekében, hogy szép maradjon a tálaló, többször is lefestette azt. Először ezeket a festékrétegeket kellett eltávolítani. Ennek érdekében hőlégfúvóval megmelegítettem a festéket, majd lekapartam. Ez igencsak hosszadalmasnak bizonyult.

Miután a festék nagy részét sikerült leszedni, csiszológépet használtam, hogy a maradékot is el tudjam távolítani.

Ezután a szú és egér okozta károkat kellett helyreállítani, amihez műfát használtam. Rákentem a hibás felületre, megvártam, hogy megszáradjon, majd lecsiszoltam. Ekkor végre elérkezett az ideje, hogy felkerüljön az első festékréteg. Úgy, ahogy megálmodtam, egy fehér alapot kapott, amelyre később festettem rá kézzel azokat a mintákat, amelyek nagymamám kézimunkáin jelennek meg. Nemcsak a népies, hagyományos jelleg miatt választottam a kalocsai hímzést, hanem mert olyan boldog emlékeket idéz, mint az amikor mamám hímezni tanított. Ennek kidolgozásához vékony ecset és olajfesték volt a segítségemre.

Óvatosnak kellett lennem a csiszolásnál, hogy csak a festéket távolítsam el és ne tegyek kárt azokban a díszítésekben, melyeket az asztalos mester készített régen, gondos szakértelemmel. Ezenkívül oda kellett figyelnem a munkavédelemre. Például csiszoláskor a maszk használatra, festésnél a megfelelő szellőzésre, illetve a csiszológép és a hőlégfúvó használatakor a gépek pihentetésére, hogy megelőzzem a túlhevülést.

Mivel munka mellett foglalkoztam vele, így körülbelül fél évig tartott mire elkészült. Az idő nagy részét főleg a régi festék eltávolítása és az új minták aprólékos kidolgozása töltötte ki. Bár tovább tartott mint gondoltam volna, nagyon örömet okoz látni, hogy sikerült valamit megmenteni, ami azokra az emberekre emlékeztet, akiket nagyon szerettem és akiknek sokat köszönhetek.

A teljes felújítás körülbelül 40 000 Ft ráfordítást jelentett.