Ha lakóházra gondolunk, egy mozdulatlan, statikus épület jut eszünkbe.

Azonban ma már ez sem biztos, hogy igaz. Felmerültek és meg is valósultak olyan elképzelések, melyek mozgó házak megvalósítására irányultak.

A következőkben 3+1 olyan házat mutatunk, melyek folyamatosan képesek mozgásban lenni, más és más külsővel mutatkozni.

1. Az Észak-Olaszországban álló ház 360 fokban, azaz teljes kör mentén elforgatható.

Ennek azon túl, hogy mindig a számára ideális panorámában gyönyörködhet a tulajdonosa, további haszna, hogy az energiahatékonyság jegyében épült ház napelemei folyamatosan a leggazdaságosabb módon – mindig a Nap felé fordulva – működhetnek.

2. A 13,5 méter hosszú és 2,5 méter átmérőjű lakóház tulajdonképpen egy installáció, melyet egy művészpáros álmodott és építtetett meg egy közel 5 méter magas betonoszlopon áll, vagyis képes forogni.

3. Az Egyesült Királyságban élő tervezők, David Ben Grünberg és Daniel Woolfson olyan házat hozott létre, mely napszakonként és az évszakok váltakozásának megfelelően más-más külsőt vesz fel.

+1 Az alábbi ház esetében az árnyékolókat gondolta újra egy lelkes építészhallgató.

A megszokottól eltérően nem csak kinyitni és becsukni vagy felhúzni lehet az ablakokon elhelyezett árnyékolókat, hanem az adott fényviszonyoknak megfelelően a legideálisabb helyzetbe hozni. Ennek megfelelően egy szerkezet segítségével azok kifordíthatók vagy felnyithatók is akár.  Az árnyékolók mozgása pedig mindig más és más arculatot kölcsönöz az épületnek – kicsit olyan, mintha az egész élne, mozogna.

Forrás: www.dezeen.com