Legalább egyet próbálj ki! Vagy mindegyiket…
A hideg téli estéket mi dobhatná fel jobban, mint egy ínycsiklandó forró csoki? Kicsik és nagyok egyaránt fogyaszthatják és imádni is fogják! Szóval lepd meg a szeretteidet,vendégeidet és magadat gyorsan elkészíthető selymes, krémes, illatozó finomságokkal.
Eredetileg az aztékok gyógyító italként fogyasztották: tejet nem is tartalmazott, sok kakaót főztek fel vízzel, amihez tettek fahéjat, chilit és ánizst, majd kukoricaliszttel sűrítették. Azóta sokat változott a világ, de, ha minőségi csokoládéból készítjük, mindenképp pozitív hatása lesz. A kedvünkre mindenképp!
Narancsos forró csoki
Hozzávalók (4 pohárhoz):
- 20 dkg étcsoki
- 2 dl tejszín
- 8 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 db narancs
- 1 késhegynyi szegfűszeg és fahéj
Elkészítés:
A narancsot alaposan mosd, majd vékonyan hámozd meg (a fehér rész nélkül, mert az keserű). A héjat tedd egy lábasba a tejjel, szegfűszeggel és fahéjjal, majd forrald fel. Kicsit húzd le a tűzről és pihentesd, hogy az ízek kioldódjanak. Ezt követően szűrd le. Ha megvan, az étcsokival és a többi hozzávalóval kevergetés közben hevítsd újra forráspontig és kész is van! Utána már csak poharakba kell tölteni és kedvedre díszíteni.
A “legfinomabb” forró csoki
Hozzávalók (4 pohárhoz):
- 8 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál méz
- 20 dkg 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé
- fahéj
- tejszínhab
- csokireszelék
Elkészítés:
Az előzőhöz hasonlóan az hozzávalókat folyamatos kevergetés mellett felhevítjük. Használhatunk hozzá tej helyett vizet, vagy a kettő keverékét.
Az ízesítéssel bátran kísérletezhetünk, hiszen a vanília, gyömbér, ánizs és más, a karácsonyi sütikkel is kompatibilis fűszerek barátai a forró csokinak is. Az ínyencek pedig megkóstolhatják a karamellás-sós vagy a chilis verziót is. A felnőttekét egy kis rummal is fellehet dobni!
Jó kísérletezgetést!